Taalvariëteiten in het ANW

Hosselen, zwampvis en bacove: drie Surinaams-Nederlandse woorden die onlangs zijn toegevoegd aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW). Eind september 2015 vond de meest recente update plaats, met dit keer speciale aandacht voor het Nederlands in Suriname en het Caribisch gebied.

Taalvarieteiten ANW

Schermafbeelding ANW

Geld verdienen door het doen van allerlei klusjes noem je hosselen. Een zwampvis is een vis die in het moeras leeft en bacove is een ander woord voor 'banaan'. Deze en nog 520 andere nieuw toegevoegde woorden zijn nu uitvoerig beschreven in het ANW. 179 van deze woorden komen vooral voor in het Nederlands dat in Suriname gesproken wordt. Ze zijn aan het woordenboek toegevoegd om aan te sluiten bij het nieuwe Groene Boekje, dat vanaf 13 oktober 2015 in de winkels ligt.

Groene Boekje

In de nieuwe editie van het Groene Boekje zijn ongeveer 2500 Surinaams-Nederlandse woorden opgenomen en zo'n 400 woorden uit het Caribisch gebied. Het ANW bevatte al meer dan 1500 Nederlandse woorden of betekenissen die vooral in België gebruikt worden, en voegt daar nu – in lijn van het Groene Boekje – de taalvariëteiten van Suriname en de Caribische eilanden aan toe. Ze zijn op http://anw.inl.nl/ te vinden onder 'Zoeken' > 'Woorden met bepaalde kenmerken' > 'Kies een kenmerk' > 'Taalvariëteit'. 

Het ANW is een gratis toegankelijk, digitaal woordenboek van het eigentijdse Nederlands. De lexicografen van het INL vullen het woordenboek doorlopend aan met nieuwe, actuele en alledaagse Nederlandse woorden uit Vlaanderen, Suriname en het Caribisch gebied.

 

Op deze website maken wij gebruik van cookies.