De nieuwe woorden van 2015

Sjoemelsoftware, schoorsteenpiet, dementievriendelijk en lelijke groente: allemaal nieuwe woorden van 2015. Drie INL-taalkundigen beschrijven de meest spraakmakende neologismen van dit jaar in het boek De nieuwe woorden van 2015, dat vanaf 16 december in de winkels ligt.

Nieuwe woorden

Elk jaar komen er in Nederland en Vlaanderen duizenden nieuwe woorden bij. Deze zogeheten neologismen worden vaak maar eventjes gebruikt en verdwijnen dan weer, maar sommige zingen wat langer rond. Neologismen gaan over van alles. Zo zijn er altijd veel politieke woorden: 2015 was het jaar van het bed-bad-en-brooddebat, stiekemgate en de vluchtelingencrisis.

Bieterbal & gaybrapad

Er ontstaan ieder jaar talloze hypes en trends, en ook daar horen woorden bij: de Martin Garrixizer is een naamtool die jouw dj-naam voorspelt; de mup is de nieuwe yup en de vind-ik-niet-leukknop kwam er uiteindelijk toch niet, maar het woord is er al wel. Eten en drinken moeten we altijd, dus waarom niet eens een pepernootkroket of een bieterbal proberen? Of zoeken we liever iets in het hippegranenschap? Gezond leven is in, dus kantoorwandelen we wat af, maar intussen liggen toch allerlei aandoeningen van de moderne tijd op de loer: de tabletbochel bijvoorbeeld, die vooral jongeren op hun ziekte-cv zullen zetten.

Wat is helikoptergeld? Hoe zien granny pants eruit? Wat kun je in het antipretpark precies doen? En waarom hebben we een gaybrapad? Je kunt het allemaal lezen in De nieuwe woorden van 2015.

Auteurs: Tanneke Schoonheim, Rob Tempelaars, Vivien Waszink
ISBN 9789462980679│ paperback │ 140 pag. │ € 9,95 │ Amsterdam University Press

 

Op deze website maken wij gebruik van cookies.