kopvoetersamenleving

Samenleving zonder een middenklasse van enige betekenis.

Op 24 september 2015 hield vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher de jaarlijkse Willem Dreeslezing onder de titel 'Naar een nieuw sociaal contract: over de waarde van de middenklasse'. In zijn toespraak ging de PvdA-bewindsman lijnrecht in tegen de ideologie van coalitiepartner VVD: "De wilde hengst van de vrije markteconomie moet de goede kant op gestuurd worden."

Kernpunt van zijn betoog was de constatering dat de middenklasse in Nederland, de motor van de economie, langzaam aan het verdwijnen is, vooral door de toename van het aantal zzp’ers en mensen die werken op basis van een flexcontract.

Voor zo’n type samenleving kwam Asscher met de term kopvoetersamenleving en kopvoetermaatschappij op de proppen. Hij kwam op het idee voor die termen door een tekening van zijn jongste zoon: "Zo’n vertederende tekening die peuters maken als ze een mens tekenen. Zonder romp. Met armen en benen direct aan het hoofd." Een kopvoeter is dus een getekend poppetje zonder romp.

Bron: www.rijksoverheid.nl

kopvoetersamenleving

Tekening gemaakt door jongste zoon minister Asscher

​40/2015​

Op deze website maken wij gebruik van cookies.