eilandenwissel

Rob Tempelaars

Het ruilen van eilanden door twee verschillende staten, waardoor die voortaan officieel tot een andere natie behoren. Op donderdag 23 juni kwamen België en Nederland een grenscorrectie overeen. België krijgt van Nederland twee schiereilandjes van 4 hectare en Nederland krijgt in ruil daarvoor een schiereiland van 14 hectare. De eilandjes liggen in de Maas, even ten zuiden van Maastricht.

eilandenwissel

De oorspronkelijke grens in het gebied - © GoogleMaps

Het eiland dat Nederland krijgt, Presqu'île de L'llal, staat, sinds de Snorrenclub Antwerpen (een vereniging die het dragen van een snor propageert) het eiland tot republiek uitriep, ook bekend als de "Republiek Snoravia". Een goed imago heeft het eiland niet. Volgens de Volkskrant is dit wat in een notendop het eiland karakteriseert: "Drugshandel, illegale feesten, naaktlopers, verboden visserij, hasjboten en een onthoofd lijk".

Het woord eilandenwissel komt eerder, in 2011, incidenteel voor in een andere context. In de realitysoap Expeditie Robinson werd het gebruikt als deelnemers verplicht werden van eiland te wisselen.

Bronnen: De Morgen, 24 juni 2016 en de Volkskrant, 24 juni 2016

​25/2016​

Op deze website maken wij gebruik van cookies.