twanvertoning

Door Rob Tempelaars

Wanvertoning van Twan Huys. In het praatprogramma RTL Late Night van 12 oktober, gepresenteerd door Twan Huys, was een item gewijd aan de weer oplaaiende zwartepietendiscussie. Aan Jenny Douwes, het boegbeeld van de "blokkeerfriezen", was naar eigen zeggen beloofd dat zij niet aan tafel hoefde te zitten met de antizwartepietactivisten, maar vervolgens mocht alsnog haar tegenstander Afriyie aanschuiven. Het kwam Twan Huys en zijn redactieteam op ladingen kritiek te staan en er werd op internet al spoedig gesproken van een Twanvertoning.

twanvertoning

Twan Huys (2010) by Mauritsvink, via Wikimedia Commons [CC0]

Twee dagen later stak Arjen Lubach op tv de draak met VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, die te kijk werd gezet als de meester van de clichés. Het bijpassende woord was Klaaché, een cliché à la Klaas Dijkhoff.

Twanvertoning en Klaaché zullen het woordenboek niet halen, maar het vormingsprocedé is wel interessant. De samenstellingen bestaan uit een mix van een (voor)naam en een woord of woorddeel, en vormen zo een nieuw, spottend woord. Hoewel niemand die woorden met een kleine letter spelt, zou dat eigenlijk wel moeten, want het zijn geen eigennamen meer, maar gewone woorden ("soortnamen"). Dus als ze ooit toch opgenomen worden in woordenlijsten of woordenboeken zal dat moeten zijn in de vormen twanvertoning en klaaché.

Bronnen: De Telegraaf (twanvertoning) en YouTube (klaaché)

42/2018

Op deze website maken wij gebruik van cookies.