gramping

Kamperen met grootouders. Opa’s en oma’s spelen een steeds belangrijker rol in het leven van hun kleinkinderen, en niet alleen omdat ze moeten oppassen. Het woord gramping is een mixwoord van de Engelse woorden granny of grandma/grandpa, misschien zelfs grandparents, en camping.  Het woord is niet helemaal nieuw: in 2011 komt het al voor.

gramping
bigoness - CC BY 2.0

Op vakantie gaan met drie generaties wordt populairder, en daardoor wordt het woord ook steeds meer gebruikt. Er zijn ook andere woorden bij gramping gevormd: een bewijs dat het woord al redelijk is ingeburgerd. Een afleiding is gramper: de kampeerder die aan gramping doet. Nieuwe samenstellingen zijn bijvoorbeeld grampingtoerisme, grampingvakantie en grampingvakantiehuis.

Het woord gramping heeft ook andere betekenissen: het kan ook gevormd zijn uit de Engelse woordgroep green camping, een vorm van kamperen die milieuvriendelijk is. In de Urban Dictionary staat het woord ook, maar die betekenis heeft niets met kamperen te maken: gramping betekent ook op de gekste momenten in slaap vallen, net als een opa, omdat je zo stoned bent.

Er zijn meer nieuwe woorden voor vormen van kamperen: glamping is gevormd uit de Engelse woorden glamour of glamourous en camping, en duidt een luxueuze vorm van kamperen aan.

Bron: www.kampeergek.nl

23/2013

Op deze website maken wij gebruik van cookies.