Wat betekent het als een wielrenner in de bus zit?

Als een wielrenner in 'de bus' zit betekent het dat hij achterblijft in het peloton. De wielerterm bus betekent volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek 'groep achterblijvende wielrenners tijdens bergritten, die in hun eigen tempo rijden en als doel hebben om vóór het sluiten van de tijdcontrole binnen te zijn'.

de bus

Rudi Riet - CC BY 2.0

 

Wat is fluxus voor kunststroming?

Het Algemeen Nederlands Woordenboek omschrijft fluxus als een 'kunststroming die in de jaren zestig van de twintigste eeuw ontstond en die door middel van zeer uiteenlopende kunstvormen, zoals happenings, de kunst wilde zuiveren van commercie en elitaire kunstopvattingen. De term fluxus werd in 1961 bedacht door George Maciunas (1931-1978). Hij wilde met de term het steeds veranderende karakter van de groep benadrukken en de verbanden leggen tussen de uiteenlopende activiteiten, media, disciplines, e.d. waarvan sprake was binnen de groep.'

Jurgis Maciunas

Postzegel Litouwen, 2016 via Wikimedia Commons

 

Je kunt niet alleen stout zijn, je kunt ook stout drinken. Hoe zit dat, en hebben de twee met elkaar te maken?

Stout betekent 'ondeugend', maar het is daarnaast ook een biersoort: een zeer donker, bijna zwart bier met een bittere smaak. Guinness is daarvan het bekendste voorbeeld. In etymologiebank.nl wordt uitgelegd dat het Engelse stout verkort is uit stout ale of stout beer, en dat stout hier 'sterk, zwaar' betekent. Dat zou dan weer een specifieke betekenis zijn bij 'trots, dapper', een veertiende-eeuwse betekenis van het woord. De twee hebben indirect dus wel een beetje met elkaar te maken.

stout


 

In de middeleeuwen was zeste of seste een telwoord (zesde). Nu is zeste alleen in de culinaire wereld nog een bekend begrip.

Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek is zeste een 'geurige, geraspte of dungesneden citroenschil, limoenschil of sinaasappelschil die dient als smaakmaker in uiteenlopende gerechten'. Het kookwoord heeft niets te maken met het getal zes, maar is Frans voor 'schilletje'.

zeste


 

Is ecotaks hetzelfde als milieubelasting?

In principe wel, maar het ligt eraan waar het woord gebruikt wordt. Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek heeft ecotaks namelijk twee betekenissen. In België gaat het in het algemeen om 'belasting op stoffen die schadelijk zijn voor het milieu', bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal. In Nederland wordt met ecotaks meestal de belasting op het gebruik van (milieuonvriendelijke) energie bedoeld. Een meer gespecificeerde vorm van milieubelasting dus.

ecotaks

Mattias Olsson - CC BY 2.0

 

Kasmoni, ook wel kasisensi of sensi genoemd, is iets dat vooral in Suriname voorkomt. Wat is het?

Het Algemeen Nederlands Woordenboek omschrijft kasmoni als 'informeel banksysteem in Suriname met mogelijkheden om te sparen en te lenen'. Meestal gaat het om een groep van tien tot vijftien mensen die elke maand een bepaald bedrag inlegt bij de beheerder van de kas, vaak een vrouw. Maandelijks heeft een lid van de groep het recht om geld op te nemen voor een grotere uitgave. De 'kasvrouw' regelt de (volgorde van) uitbetalingen en houdt in de gaten dat iedereen op tijd betaalt. Ze ontvangt daarvoor ook een beloning, bijvoorbeeld vijf procent van de maandinleg. Het woord kasmoni is opgebouwd uit kas en het Engelse money.

kasmoni

Surinaamse dollar via Wikimedia Commons

 

Wat voor bestek gebruikt een jurist?

Juristen zullen ongetwijfeld gewoon met mes en vork eten, maar in een juridische context wordt met bestek meestal iets anders bedoeld. Namelijk een 'technische omschrijving van een uit te voeren bouwwerk', zoals in het Algemeen Nederlands Woordenboek staat. Een bestek bevat gedetailleerde informatie over het bouwplan zoals afmetingen, een beschrijving van het uit te voeren werk en de hiervoor geldende voorwaarden. Een jurist kan bijvoorbeeld een bestek controleren op fouten en volledigheid om geschillen te voorkomen of op te lossen.

bestek


 

Op deze website maken wij gebruik van cookies.