oktober 2020

5 november 2020 
Symposium 'Op je woorden letten'

 

Als afsluiting van het Matthias de Vriesjaar organiseren wij op donderdagmiddag 5 november een wetenschappelijk symposium over Matthias de Vries en de lexicografie in het algemeen. Met lezingen over voorspellingen over de levensduur van een woord, de rol van De Vries in de neerlandistiek in politieke context, waarom woorden al dan niet toegelaten worden tot een woordenboek en de langetermijnontwikkeling van de lexicografie. De sprekers zijn Freek van de Velde (KU Leuven), Wim Vandenbussche (Vrije Universiteit Brussel), Gijsbert Rutten (Universiteit Leiden) en Dirk Geeraerts (KU Leuven). Daarnaast presenteren Frieda Steurs en Piet van Sterkenburg hun nieuwe boek Geen woord te veel: van INL naar INT. De middag is te volgen via een livestream op YouTube.

Bekijk het programma en volg de livestream

Het beste taalboek van 2020

 

Met haar boek 15 eeuwen Nederlandse taal wint INT-taalkundige Nicoline van der Sijs de Taalboekenprijs 2020. In een uitzending van het radioprogramma De Taalstaat op 10 oktober ontving ze de prijs – 3.000 euro en een oorkonde – uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. 15 eeuwen Nederlandse taal beschrijft hoe de taal van de Lage Landen ontstaan is uit het Indo-Europees, de voorouder van de meeste Europese talen, en hoe die taal zich via het Oudnederlands en Middelnederlands ontwikkelde tot het Nederlands van nu. De jury prees het boek om zijn visie, zijn gedegenheid en zijn toegankelijkheid.

 

Lees verder op onze website

Herdenking Tanneke Schoonheim


Op 25 augustus overleed geheel onverwachts en op veel te jonge leeftijd onze dierbare collega Tanneke Schoonheim. Zij werkte al 32 jaar bij het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, later het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT), en zetelde in vele besturen van organisaties in binnen- en buitenland. Zo ook in het bestuur van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVLO). Om het leven van Tanneke te vieren organiseren het INT en de HVLO op vrijdag 30 oktober een herdenking. De bijeenkomst vindt plaats in Leiden en begint om 15.00 uur. U kunt de herdenking volgen via een livestream.

Volg de herdenking online

Funderingslabel


Label dat een indicatie geeft hoe groot het risico is dat een pand te maken zal krijgen met funderingsproblemen.

Neologisme van de week

Vacature webdeveloper


Wij zoeken een nieuwe collega om onze diverse websites bij te houden en te verbeteren. Naast onze hoofdwebsite (ivdnt.org) en onze taalmaterialensite (taalmaterialen.ivdnt.org) werk je ook aan speciale websites voor onder andere taaladvies, evenementen en crowdsourcing-projecten. Je beheert cms’en (hoofdzakelijk WordPress) en zorgt voor prettig werkende, goed uitziende websites die in lijn zijn met onze huisstijl en voldoen aan de laatste standaarden. Meteen reageren? Mail je sollicitatie naar secretariaat@ivdnt.org t.a.v. de directeur, mevrouw prof. dr. F. Steurs.

Bekijk de volledige vacature

Misselijk


In de Week van het Nederlands (3 t/m 10 oktober) werd de verscheidenheid van onze taal gevierd, of – in het Nederlands van de middeleeuwen en de gouden eeuw – de misselijkheid ervan.

Terug in de taal

Pepel, kapel & flikkenteer: Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten

 

Pepel, kapel, flikkenteer, schoenlapper en uiltje: een greep uit zo'n 200 woorden voor vlinder die voorkomen in de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten (DSDD). Op 30 september 2020 werd het online dialectportaal feestelijk gelanceerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) samen met de Vakgroep Taalkunde - Nederlands van de Universiteit Gent. De database bevat 390.000 woorden uit de Zuidelijk-Nederlandse dialecten en is een samenvoeging van de gegevens uit het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (WBD) en het Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD). De database is gekoppeld aan een kaartapplicatie, zodat u in een oogwenk kan ontdekken waar uw favoriete dialectwoord gebruikt wordt of wat het betekent.


Ga naar het online dialectportaal

Podcast


Waar komen woorden als deadline, sinaasappel, moedervlek, hoax en hamburger vandaan? Luister t/m 12 november elke maandag en donderdag naar onze korte podcast 'Waar komt pindakaas vandaan?' Abonneer via Spotify of Apple Podcasts, of luister op onze website.

Luister op ivdnt.org

Nieuwe website taalmaterialen

 

Begin deze maand lanceerden we een nieuwe website voor onze taalmaterialen: bronnen, data en tools voor taalkundig onderzoek en taal- en spraaktechnologie. Voorheen maakte de catalogus met taalmaterialen deel uit van de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Dat leidde nog weleens tot verwarring: bezoekers die een bepaald product zochten kwamen bijvoorbeeld terecht bij een nieuwsbericht over het product, in plaats van bij het product zelf. Het verhuizen van de taalmaterialen naar een eigen website lost dit probleem op. Ook de website van het INT wordt op dit moment vernieuwd. Eind volgende maand komt de nieuwe website online.


Ga naar taalmaterialen.ivdnt.org

Bakkebaard


Wie kan tippen aan de imposante kaakbeharing van Matthias de Vries? Het is bijna Movember, de maand waarin mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor de gezondheid van de man. Laat ook je bakkebaarden staan en maak kans op een behandeling bij een barbier bij jou in de buurt!

Lees meer over de verkiezing

Meer nieuws & agenda

Redactie: Laura van Eerten
© 2020 Instituut voor de Nederlandse Taal, alle rechten voorbehouden.