Categorieën
Nieuws

Taalboekenprijs voor Nicoline van der Sijs

Met haar boek 15 eeuwen Nederlandse taal wint INT-taalkundige Nicoline van der Sijs de Taalboekenprijs 2020.

Foto: Bert Versteeg

In een uitzending van het radioprogramma De Taalstaat op 10 oktober ontving ze de prijs – 3.000,- en een oorkonde – uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. 15 eeuwen Nederlandse taal beschrijft hoe de taal van de Lage Landen ontstaan is uit het Indo-Europees, de voorouder van de meeste Europese talen, en hoe die taal zich via het Oudnederlands en Middelnederlands ontwikkelde tot het Nederlands van nu. De jury prees het boek om zijn visie, zijn gedegenheid en zijn toegankelijkheid.

Juryrapport

“Op de van haar bekende deskundige en erudiete wijze plaatst Nicoline van der Sijs taalontwikkeling in een historische en maatschappelijk context. Het boek is doordacht qua structuur, en verliest ondanks de vele details en wetenswaardigheden het grote verhaal van de taal nooit uit het oog. Dat alles resulteert in een boek dat zowel voor de liefhebber als voor de kenner een lust is om te lezen.”

Het beste taalboek

De Taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw.

Uit de pers:


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.