Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Nieuw woord van de week

gymtimidatie

Als het zweet je uitbreekt in de sportschool.

het gevoel onder te doen voor andere sporters in de sportschool

In een blog in De Standaard stond vorige week: “Ai. Binnen enkele weken moet ik de bergen in en als trage klimmer ga ik weer het onderdeurtje van het gezelschap zijn. En moet iedereen in de spinningles nu echt zien tegen welke weerstand en snelheid ik (maar) fiets? Nooit gedacht, maar ik heb last van gymtimidatie.” Gymtimidatie, een leenvertaling van gymtimidation, is een samenvoeging van gym (in de betekenis ‘sportschool’) en –timidatie uit intimidatie.

Illustratie door Martine van den Berg

Het schijnt dat naar verhouding veel vrouwen zich geïntimideerd voelen in de sportschool. De schrijfster van een uit het Engels vertaalde blog zei daar in 2021 over: “We willen een einde maken aan gymtimidatie en de genderfitnesskloof, hier is hoe. […] In het licht van Internationale Vrouwendag en het versterken van al onze medevrouwen, wat kunnen we doen om meer vertrouwen te hebben in sport en fitness om deze genderkloof voor eens en voor altijd te dichten?” Genderfitnesskloof en genderkloof passen mooi in de groeiende rij nieuwe kloof-woorden (orgasmekloof, vaccinatiekloof, welvaartskloof) in deze tijd van kloofdenken.

Voor het zogenaamde ‘sterke geslacht’ (een term die vermoedelijk zijn beste tijd wel heeft gehad) is het sportschoolleven trouwens ook niet altijd makkelijk, want dat kan ook nog eens ten prooi vallen aan een adoniscomplex: een ‘complex van mannen die geobsedeerd zijn door hun uiterlijk en het idee hebben dat ze er perfect, als een adonis, uit moeten zien en daarom overmatige aandacht aan hun lichaam en spierontwikkeling besteden en verschillende methoden aangrijpen om dit ideaal te verwezenlijken, waaronder het gebruik van spierversterkende middelen’. Tegenwoordig valt vooral vaak het woord bigorexia (ook wel spierdysmorfie of bigorexia nervosa geheten), dat ongeveer hetzelfde betekent, maar waarbij de geobsedeerdheid vooral de eigen spiermassa betreft.

Bronnen:


Meer lezen

Ga naar de inhoud