Agenda

CLIN 34

30 augustus 2024
Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw

Deze jaarlijkse bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met taal- en spraaktechnologie en haar toepassingen. De 34e editie van Computational Linguistics in The Netherlands (CLIN 34) wordt georganiseerd door het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), en het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH). CLIN vindt plaats op 30 augustus 2024 in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden.

Internationaal Congres voor Linguïstiek (ICL)

08 september 2024 - 14 september 2024
Poznań (Polen)

Het 21e International Congress of Linguists (ICL) wordt gehouden van 8 tot en met 14 september 2024 in Poznań. ICL wordt eens in de vijf jaar georganiseerd als ontmoetingsplaats voor de internationale taalkunde waar alle gebieden en (sub)disciplines van de taalkunde, maar ook interdisciplinaire onderwerpen worden besproken. Het thema van het congres van 2024 is: Talen - Gemeenschappen - Technologieën.

Streektaalconferentie: Dialek op sjoot én sjool

20 september 2024
’t Hoes veur ’t Limburgs, Roermond

De Streektaalconferentie 2024 met als thema 'Dialek op sjoot én sjool' richt zich op meertalige opvoeding en educatie. Want uit onderzoek wereldwijd blijkt dat kinderen er baat bij hebben zich op jonge leeftijd meer dan één taal eigen te maken. Via lezingen en workshops van Friese, Nedersaksische, Limburgse, Nederlandse en Vlaamse sprekers wordt het thema vanuit verschillende perspectieven belicht. Iedereen die zich inzet voor kinderen van 0 tot 18 jaar is van harte welkom op de conferentie. Ben je werkzaam binnen een kinderopvangorganisatie, basisschool, middelbare school, het beroepsonderwijs, een lerarenopleiding, het consultatiebureau, de bibliotheek en/of een betrokken ouder of taalliefhebber? Bezoek dan een van de deelsessies, die toegespitst zijn op de diverse werkpraktijken. Stichting Nederlandse Dialecten organiseert de conferentie in samenwerking met het Hoes veur ’t Limburgs en het Huis voor de Kunsten Limburg.

Week van het Nederlands

28 september 2024 - 05 oktober 2024

Sinds 2015 zet de Week van het Nederlands de Nederlandse taal jaarlijks een week lang in het zonnetje. De organisatie van de Week is in handen van Vlaams-Nederlands huis deBuren en wordt mee gefinancierd door de Nederlandse Taalunie.

Het Taalfeest

05 oktober 2024
deSingel Antwerpen

Het Taalfeest is een feestelijke dag vol optredens, lezingen, workshops, interviews en debatten over dat ene wonderlijke fenomeen dat ons allen verbindt: de taal – en in het bijzonder het Nederlands. Op het Taalfeest-programma staan taalkundigen, taalkunstenaars en taalliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland. De presentatie is in handen van Sofie Lemaire en Wim Daniëls. Zij hebben de eer om een reeks klinkende namen aan te kondigen: cabaretiers Wouter Deprez en Katinka Polderman, dichters Maud Vanhauwaert, Lisette Ma Neza en de Poëzusjes, taalwetenschappers Anne-Sophie Ghyselen en Freek Van de Velde, en schrijvers Frits van Oostrom en Philip Dröge. En dat is nog maar het begin, want het Taalfeest presenteert maar liefst tien optredens, drie debatten en negen workshops! Het Taalfeest wordt georganiseerd door cultuurorganisatie de lage landen, Onze Taal en VRT. Het Departement Cultuur van de Vlaamse Overheid en de Nederlandse Ambassade in België ondersteunen het evenement.

TiNT 2024

07 november 2024 - 08 november 2024
Breda / online

TiNT staat voor Terminologie in het Nederlandse Taalgebied. In 2024 wordt het een tweedaagse editie met als thema “Taalbeleid in het hoger onderwijs en de impact op professioneel taalgebruik en Nederlandstalige terminologie”. Op 7 november delen beleidsmensen uit politiek en hoger onderwijs inzichten over taalbeleid in het onderwijs en over zin en onzin van opleidingen in het Engels. Op 8 november geven professionele taalgebruikers inkijk in hoe ze met de verengelsing (als die in hun sector bestaat) omgaan. De inschrijving gaat open op 2 september.

HSN Conferentie Onderwijs Nederlands

22 november 2024 - 23 november 2024
Erasmushogeschool Brussel

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 november 2024 vindt in de Erasmushogeschool Brussel, campus Bloemenhof, Zespenningenstraat 70 te 1000 Brussel, de volgende HSN-conferentie plaats. De conferentie richt zich tot alle doelgroepen die op enigerlei wijze te maken hebben met het onderwijzen van het Nederlands: het voortgezet onderwijs/secundair onderwijs, het onderwijs voor volwassenen, VMBO/ beroepsonderwijs, het primaire onderwijs/basisonderwijs en het hoger onderwijs. Ook komen thema’s zoals jeugdliteratuur, taalbeleid en zorgleerlingen aan de orde. Een negentigtal lezingen, workshops en andere activiteiten staan op het programma, waarbij alle belangrijke trends en ontwikkelingen aan de orde komen.