wet die bedrijven verplicht ervoor te zorgen dat hun productieketen voldoet aan de eisen van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zodat ze niet kunnen wegkijken van eventuele misstanden, zoals mensenrechtenschendingen of klimaatschade
Antiwegkijkwet, een informele term die al in 2023 is gemunt door PvdA-Europarlementariër Lara Wolters, is een samenstelling naar het voorbeeld van bv. antibraakmiddel, met het zelfstandige naamwoord wet voorafgegaan door het voorzetsel anti en de stam van het werkwoord wegkijken. Net als andere woorden met anti- wordt het voor de duidelijkheid of leesbaarheid meestal met een zogeheten facultatief koppelteken geschreven (anti-wegkijkwet). Na eerder te zijn weggestemd is de antiwegkijkwet nu toch aangenomen. “EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de aanpak van misstanden in de toeleveringsketens van bedrijven. De landen zijn het eens geworden over het instellen van een zorgplicht voor ondernemingen, zij het in afgezwakte vorm. De zogenoemde anti-wegkijkwet dwingt bedrijven om problemen in hun productieketen aan te pakken,” schrijft de NOS op 15 maart.
De wet past in een lange rij ‘anti’-wetten, van antibekeringswet tot en met antiwitwaswet. Officieel heet hij Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Andere benamingen zijn duurzameketenwet en wet verantwoord ondernemen. Veel namen voor een wet die er bijna niet was gekomen. Maar als het goed is, wordt er in de toekomst dus weer ietsje meer omgekeken naar mens en milieu. “De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat wie een goedkoop jurkje bij de Zara of de H&M koopt, zeker weet dat het kledingstuk niet ergens ver weg onder erbarmelijke omstandigheden is geproduceerd,” schrijft het AD. Goed nieuws, al was het maar voor shopaholics die nu gebukt gaan onder koopschaamte.
Bronnen:
NOS, 15 maart 2024
Algemeen Dagblad, 15 maart 2024