Categorieën
Nieuw woord van de week

kaartophaler

Pas op je kaart!

pinpasfraudeur die zich voordoet als bankmedewerker en zo probeert bij mensen thuis langs te komen om hun bankkaart en pincode in handen te krijgen

De samenstelling kaartophaler is volstrekt doorzichtig. Kennelijk doorzichtiger dan de truc die zo’n crimineel gebruikt, want daar trappen nog te veel mensen in. Businessam.be schrijft erover: “Hoe werkt fraude met kaartophalers? Oplichters doen zich voor als een bankmedewerker en bellen je op om je te verwittigen dat je bankkaart vervangen moet worden wegens een probleem of omdat die vervallen zou zijn. […] Ze vragen vervolgens of ze thuis kunnen langskomen om de bankkaart op te halen. Soms vragen ze ook om je pincode te delen of in te loggen met internet banking (waarbij ze meekijken om je pincode te zien).” Ook de Belgische krant HLN meldt dat het Antwerpse pakket een piek van deze vorm van fraude verwacht tijdens de zomervakantie. In België wordt vaker gesproken over een bankkaart, terwijl Nederlanders het over hun pinpas hebben. In Nederlandse bronnen wordt dus ook gesproken over pasophalers in plaats van kaartophalers. En wat in België bankkaartfraude heet, wordt in Nederland meestal bankpasfraude of pinpasfraude genoemd.

Foto: Branko Collin via Flickr

Het woord kaartophaalfraude is nog niet aangetroffen, maar we komen wel pinophaalfraude tegen, o.a. op de website van International Card Services. Verwant hieraan is pasopstuurfraude (ook wel gespeld als pas-opstuurfraude) ‘fraude waarbij een crimineel een slachtoffer overhaalt zijn pinpas per post op te sturen’. Dit woord lijkt grappig genoeg al een waarschuwing te bevatten: pas op! De algemene boodschap van alle financiële organisaties aan zowel kaartzeggers als paszeggers is in elk geval: speel criminelen niet in de kaart. Deze rubriek gaat over zes vakantieweken weer verder. Wij wensen iedereen een fraudeloze zomer toe.

Bronnen:
businessam.be, 5 juli 2024
HLN, 4 juli 2024
icscards.nl



Meer lezen