Categorieën
Nieuws

Helemaal leuk! Vernieuwd hoofdstuk adjectief in de e-ANS

Vandaag publiceert het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het vernieuwde hoofdstuk Het adjectief van de online Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ANS), hét naslagwerk over de Nederlandse grammatica.

Adjectieven, of bijvoeglijke naamwoorden, drukken een eigenschap van iets of iemand uit. Veel adjectieven kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in een zin, zoals voor een zelfstandig naamwoord (een lekker voorgerecht), na een koppelwerkwoord (dat voorgerecht is lekker) en als bepaling bij een werkwoord (we hebben lekker gegeten). Voor een zelfstandig naamwoord krijgen ze vaak een buigings-e (het lekkere gerecht) en na woorden als iets, wat of veel een buigings-s (iets lekkers) Ook kunnen veel adjectieven trappen van vergelijking vormen, zoals lekkerlekkerderlekkerst.

Gemoderniseerd en uitgebreid 

Het vernieuwde hoofdstuk in de e-ANS is in overeenstemming gebracht met de recente taalkundige literatuur. Voor wie meer wil weten, zijn er verwijzingen naar relevante literatuur, koppelingen naar taaladviesbronnen, en verdiepingskaders, bijvoorbeeld over helemaal leuk en iets gek. De aansprekende voorbeelden komen uit het Corpus Hedendaags Nederlands.

Redactie

Het hoofdstuk is herzien door dr. Kathy Rys, onder redactie van het INT en met medewerking van verschillende experts. Kathy Rys bewerkte eerder al het hoofdstuk over telwoorden en werkte mee aan het volledig nieuwe hoofdstuk over de Nederlandse klankleer

Herziening e-ANS

De herziening van dit hoofdstuk is onderdeel van de algemene herziening van de e-ANS, de meest uitgebreide Nederlandstalige beschrijving van de grammatica van het Nederlands. Eerder verschenen onder andere al de herziene hoofdstukken over woordvorming, voorzetsels en tussenwerpsels. De herziening wordt mogelijk gemaakt door financiering van de Taalunie. 

Voor het onderwijs

Naast de herziening van het hoofdstuk over het adjectief zijn ook de pagina’s voor het onderwijs uitgebreid. Hier zijn van elk herzien hoofdstuk samenvattingen, begrippenlijsten en lesideeën te vinden. 

Meer weten? Neem contact op met Maaike Beliën of Frank Landsbergen.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.

Ga naar de inhoud