iemand die per vergissing op 1 januari op het strand verschijnt voor de nieuwjaarsduik, terwijl dat evenement is afgelast
Het nieuwe jaar begon met onstuimig weer en de traditionele nieuwjaarsduik op het strand van Scheveningen werd daarom uit voorzorg maar gecanceld. Over deze afgelasting werd nadrukkelijk en veelvuldig gecommuniceerd, maar toch verschenen er talloze nieuwjaarsduikers op het strand. ‘Vergisduikers’ werden deze duikers prompt genoemd op GeenStijl: “Waar het Scheveningse strand andere jaren afgeladen vol stond met rillende bierpenzen, nog half dronken studenten en bikinibabes met Unox-mutsjes, bleef de grote drukte vandaag uit. De boel was afgelast wegens harde windstoten. Naar goed Nederlands gebruik waren er wel een handvol mensen die hier niets vanaf wisten. Vergisduikers.”
Het woord vergisduiker past in een rijtje andere, redelijk nieuwe vergis-woorden. Het woord vergismoord – en ook het synoniem vergisliquidatie – wordt al een jaar of tien gebruikt en betekent volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) ‘liquidatie waarbij per vergissing iemand wordt vermoord, omdat die wordt aangezien voor iemand anders, meestal een crimineel’. Een wat onschuldiger vergisneologisme is vergistoerist. In 2016 al was dat al nieuw woord van de week. Het gaat hier om een ‘toerist die zich vergist, meestal in een datum, en dus op de verkeerde dag naar een bepaalde plaats afreist voor een bijeenkomst of activiteit’. Koningsdag was en is voor veel toeristen bijvoorbeeld even wennen. 2013 was het laatste jaar waarin in Nederland op 30 april Koninginnedag werd gevierd. Sinds 2014 heet het feest Koningsdag en is het verplaatst naar 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Maar nog steeds zijn er op de dertigste in oranje outfits gehulde vergistoeristen op straat te vinden, die waarschijnlijk gebruikmaken van een verouderde reisgids.
Bron:
GeenStijl, 1 januari 2025