Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Woordbaak

Hoelang bestaat het woord ‘Koningsdag’ al?

Vanaf 2014 wordt Koninginnedag Koningsdag. Geen nationale feestdag meer op 30 april. Voortaan vieren we de verjaardag van de toekomstige koning Willem-Alexander op de 27e van de maand. Onlangs is Koningsdag opgenomen in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW). Maar nieuw is het woord niet.

Koningsdag vonden we al in het ANW onder vermelding van de Belgische feestdag op 15 november. Sinds 1952 is dat de officiële benaming voor de feestdag ter ere van de koning van België, oorspronkelijk de naamdag van Leopold II (1835-1909). In 2013 is daar de feestdag op 27 april als nieuwe betekenis aan toegevoegd.

Kleine koningsdag

Het woord koningsdag is ook een term voor een feestdag ter ere van een koning in het algemeen. Dan schrijven we een kleine letter in plaats van een hoofdletter. In een bron van het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) vinden we de oudste datering van koningsdag in 1710. Een nog oudere vermelding is uit 1599: “Koninghen dagh. Regalia: festa regalia, festum regum, epiphania Domini”.

Ga naar de inhoud