Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Woordbaak

Hoe komt het ‘spiegelei’ aan zijn naam?

Eieren kun je op allerlei manieren bereiden, bijvoorbeeld koken, pocheren of bakken. Een gebakken ei waarvan de dooier nog heel is, noemen we een spiegelei. Waar komt die naam vandaan?

Het woord spiegelei vindt zijn oorsprong in het Frans; het is een Nederlandse vertaling van oeuf (au) miroir. Waarschijnlijk heeft het ei die naam gekregen omdat de hele, meestal glimmende dooier reflecteert, net zoals een spiegel dat doet.

Ervaren Keukenmeester

In 1701 verschijnt in het Nederlandse kookboek De Geoeffende en Ervaren Keukenmeester, Of de Verstandige Kok een vroeg recept voor Spiegel-Eyeren: “Klopt of breekt versse Eyeren in een Schotel, waar in een stuk Boter is gesmolten …: wanneer gaar zijn, zoo doet ‘er wat Nootemuskaat over, draagt zorg dat de Dooyren niet breeken.”

Paardenoog

In Vlaanderen wordt een spiegelei ook wel paardenoog genoemd. Een grappig bedoelde naam vanwege de gelijkenis met het glimmende bolle oog van het dier. Andere (verouderde) benamingen zijn koeienoog en kalfsoog. Overigens werden de ronde stopborden van de vroegere verkeersbrigadiers en perronchefs ook wel spiegeleieren genoemd vanwege hun vorm.

Ga naar de inhoud