Categorieën
Terug in de taal

paasbord

Met Pasen pakken we uit. Met eieren zoeken, maar ook met een mooi versierd paasontbijt of een goed voorziene paasbrunch. En dat geserveerd op paasborden in alle soorten en maten: borden beschilderd met de paashaas, konijnen of kuikentjes, borden voorzien van uitsparingen voor eitjes, een gezellig waxinelichtje of een peper-en-zoutstel, gepersonaliseerde borden met de naam of een fotoafdruk van de kinderen erop… in de Paastijd is het allemaal zonder al te veel moeite aan te schaffen.

Paasborden waren er al vanaf de vroegste middeleeuwen, maar die hadden niets met Pasen te maken. Ze werden in de mis gebruikt bij het onderdeel van de eredienst waarbij verwezen wordt naar de vredeskus die Christus aan zijn volgelingen gaf. De priester kust daarbij een houten, ivoren of zilveren bord, de paas of het paasbord.

Etymologisch staan paas en pasen los van elkaar: paas gaat terug op het Latijnse woord pax, ‘vrede’, terwijl Pasen etymologisch verwant is met het Aramees pasha en het Hebreeuws pesah, aanduidingen voor het het Joodse feest van de uittocht uit Egypte.

  • Paas in het Woordenboek der Nederlandsche Taal
  • Paas in het Middelnederlandsch Woordenboek
  • Pasen in het Woordenboek der Nederlandsche Taal
  • Paasbord in het Middelnederlandsch Woordenboek
  • Paasbord  in het Woordenboek der Nederlandsche Taal

Meer lezen

Ga naar de inhoud