Nieuwe woorden ontstaan elke dag; ze weerspiegelen wat er om ons heen gebeurt. In 2016 groeide de economie en daarmee de groep slashies, leden we aan brexitstress en kregen de Olympische Spelen te maken met Yurigate. Een terugblik op 2016 in nieuwe woorden.
Januari – slashie
In het huidige economische tijdperk is het een enorm voordeel als je flexibel bent en kunt inspelen op economische veranderingen. Maar één baan hebben voor de rest van je leven is niet meer van deze tijd; er ontstaat een groeiende groep slashies, oftewel mensen met twee of meer banen zoals presentator/schrijver/sportschoolhouder of taalkundige/illustrator. Slash is het Engelse woord voor de schuine streep, die ‘of’ kan betekenen en vaak een combinatie aangeeft.
Februari – mechanische doping
In de winter maken de grote wielerrondes plaats voor een andere vorm van wielrennen: veldrijden of cyclocross, waarbij gefietst wordt op een grotendeels onverhard parcours. De Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche blijkt dit seizoen op een sjoemelfiets te rijden met een ingebouwd motortje. Ze wordt beticht van mechanische doping en stapt een maand later uit de wielersport.
Maart – homoverkeerslicht
Op 8 maart krijgt Utrecht het eerste homoverkeerslicht van Nederland. Het verkeerslicht, ook wel regenboogverkeerslicht genoemd, toont twee poppetjes van hetzelfde geslacht. Met het stoplicht wordt aandacht gevraagd voor de rechten van homoseksuele mannen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.
April – vergistoerist
2013 was het laatste jaar waarin in Nederland op 30 april Koninginnedag werd gevierd. Sinds 2014 heet het feest Koningsdag en is het verplaatst naar 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Dit jaar zijn er op 30 april nog steeds in oranje outfits gehulde vergistoeristen op straat te vinden, die waarschijnlijk gebruikmaakten van een verouderde reisgids.
Mei – wegbier
De Berlijnse wethouder van Economische Zaken wil in delen van de stad een bierverbod invoeren. In Berlijn is bier dat op straat gedronken wordt, ook wel wegbier genoemd, inmiddels een vertrouwd beeld. De wethouder wil met het verbod voorkomen dat de stad het centrum van zuiptoerisme wordt.
Juni – brexitstress
De Britten mogen op 23 juni stemmen of ze in de EU willen blijven, en de zorgen over een mogelijke brexit – een mixwoord van Britain en exit – leiden tot forse verliezen op de Europese beurzen. De brexitstress bleek gegrond: een meerderheid van 51,9% koos voor de uittreding.
Juli – wijnslushie
Dé zomerhit van 2016 volgens de nieuwssite nu.nl: de wijnslushie. Het drankje bestaat uit wijn en bevroren fruit en lijkt een beetje op een slush puppie of slushie, vandaar de naam.
Augustus – Yurigate
Op 8 augustus wordt de Nederlandse turner Yuri van Gelder wegens vermeend wangedrag weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij verliet zonder toestemming het atletendorp, zakte een avond door en verscheen niet op zijn ochtendtraining. Het schandaal bleef onder de naam Yurigate dagenlang trending op Twitter.
September – filepolitie
De zomervakantie is weer voorbij en de snelwegen slibben snel vol met verkeer. Automobilisten zijn vaak met van alles bezig achter het stuur: telefoneren, lezen of zich opmaken. Mede daardoor ontstaan ongelukken en stijgt de filedruk. Een speciale filepolitie wordt in het leven geroepen om op te treden tegen dit soort onoplettend gedrag van bestuurders.
Oktober – hennepbrug
Studenten van de TU Eindhoven, de TU Delft en roc’s in de buurt van Eindhoven bouwen de eerste hennepbrug: een milieuvriendelijke loopbrug gemaakt van vlas- en hennepvezels.
November – toetsenbordterrorist
Iemand die vanachter een computer bedreigingen en beledigingen uit en in die zin onlineterreur uitoefent wordt een toetsenbordterrorist genoemd. In november hebben onder andere Sylvana Simons en andere leden van de nieuwe politieke partij DENK veel last van toetsenbordterroristen.
December – slimme supermarkt
Begin december maakt het internetbedrijf Amazon.com bekend volgend jaar in Seattle de eerste slimme supermarkt te openen: een supermarkt zonder kassa’s, waarin je het totaalbedrag van de aankopen via een app automatisch kunt betalen.