Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) is gestart met het ontwikkelen van een digitale klankleer van het Nederlands. In dit naslagwerk wordt beschreven welke klanken en klankcombinaties er in het Nederlands mogelijk zijn en hoe deze worden uitgesproken. De belangrijkste uitspraakverschillen in het taalgebied zullen worden beschreven. Ook komen woordklemtoon en intonatie aan de orde.
De klankleer wordt geïntegreerd in de herziene versie van de digitale Algemene Nederlandse Spraakkunst (e-ANS) en wordt door de Taalunie gefinancierd. De projectleiding is in handen van Geert Booij, emeritus hoogleraar Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden, die ook als een van de auteurs zal optreden.
Wetenschap en studie
Het naslagwerk is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor de wetenschappelijke bestudering van het Nederlands, voor studenten en docenten Nederlands, en in het bijzonder voor studenten in het buitenland die zich de uitspraak van het Nederlands eigen willen maken. Voor een goed begrip van de bouw van woorden en zinnen is enig inzicht in de klankleer van het Nederlands onmisbaar. Voor het begrip van de spellingsystematiek is kennis van het klanksysteem eveneens noodzakelijk, en daarom wordt ook het verband tussen klank en spelling behandeld.
ANS
De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) is de uitvoerigste beschrijving van de grammatica van het Nederlands in het Nederlands. Het naslagwerk is bedoeld voor iedereen met vragen over taalgebruik die niet te beantwoorden zijn door een woordenboek te raadplegen. De Taalunie ondersteunt de ANS al sinds kort na haar oprichting, zowel financieel als organisatorisch: ze financierde de eerste editie in 1984 en de tweede editie in 1997. Op basis van de tweede editie nam de Taalunie het initiatief voor de ontwikkeling van de onlineversie: de e-ANS. Sinds 2015 wordt er gewerkt aan een herziening.
Taalportaal
Tot nu toe kwam klankleer niet systematisch aan de orde in de e-ANS, alleen in een inleidend hoofdstuk. De inhoud van de klankleer wordt grotendeels gebaseerd op de Engelstalige informatie in Taalportaal, met waar nodig aanvullingen op basis van recente publicaties. In Taalportaal wordt de Nederlandse grammatica in het Engels beschreven voor een internationaal en wetenschappelijk publiek. Wetenschappers gebruiken de grammatica op Taalportaal voor onderzoeksdoelen, bijvoorbeeld om de grammaticale regels van verschillende talen met elkaar te vergelijken.
De klankleer zal, net als de e-ANS, na voltooiing in beheer worden genomen door het INT. De klankleer komt eind 2020 beschikbaar.