Onderzoek naar dierentaal: lange tijd een no-go in de taalkunde, maar langzaam lijkt daar nu verandering in te komen. In de nieuwe aflevering van Over taal gesproken, de podcast die we samen met het Genootschap Onze Taal maken, spreken we Leonie Cornips over dit onderwerp.
Leonie Cornips is van huis uit taalkundige en sociolinguïst. Ze verdiende haar sporen in de taalkunde met onderzoek naar vormen van nieuw Nederlands, taalgebruik onder jongeren, hoe kinderen talen leren en taalcultuur in Limburg. Haar nieuwste onderzoek richt zich op dierentaal. Leonie vertelt over de geschiedenis van onderzoek naar dierentaal, wat taalideologieën zijn en hoe die ons denken over taal beïnvloeden, hoe koeien ‘gesprekken’ kunnen openen en hoe we de dieren vroeger waarschijnlijk beter konden ‘verstaan’ dan nu. Daarnaast legt Marjo van Koppen uit hoe ze samen met Leonie onderzoek doet naar de taal van katten.
Meer lezen:
- Website van Leonie Cornips
- Koeiengeluidentest: weet jij wat de koe bedoelt?
- Marjo van Koppen over dierentaal op RTL Nieuws
- ‘De ‘animal turn’ in de taalkunde’ op de website van het Meertens Instituut
- ‘Het paardenwoordenboek’ op Neerlandistiek
- MEOWSIC: melody in human-cat interaction
Over taal gesproken is een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal. Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes).
Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify, Apple Podcasts of een van de vele andere podcastapps.
Laatste nieuwsberichten:
- Persbericht – Fatbikes, supernota en Europapa: de Woordpeiling van 2024
- Podcast – Ik loef het! De taal van de TikTok-generatie
- Podcast: Vergeetwoorden met Nelleke Noordervliet
- Hoe beoordeel jij de taalvariatie in het Nederlands?
- EU-concours voor vertalers
Of bekijk alle nieuwsberichten.