Categorieën
Nieuws

Vacature taaldata-engineer

Is het werken met taaldata iets waar je je hand niet voor omdraait? Ben je op zoek naar een uitdagende baan waarin je niet alleen data verwerkt maar ook verantwoordelijk bent voor dataprocessingworkflows en de infrastructuur om de data te beheren? Wil je bijdragen aan de taaldata die de grondslag vormen voor het beschrijven en het onderzoeken van het Nederlands? Dan heeft het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) dé baan voor jou. Je gaat aan de slag met gigabytes aan taalmateriaal uit diverse bronnen, zoals kranten, tijdschriften, het web of social media en ook met de veelheid aan lexicale bronnen die het INT beheert.

Jouw werk

Jouw werk is zeer gevarieerd en bestaat onder meer uit data-analyse, dataconversie en het uitwerken van de bijbehorende workflows en omgevingen voor datamanagement. Je bent ook in staat om met beschikbare software corpora en lexicale data online te publiceren.

XML, XPath, XSLT, XML Schema en relationele databases kennen voor jou geen geheimen, maar je bent ook bedreven in het schrijven van (Python)scripts.

Je hebt verder ervaring of affiniteit met de andere technologieën waar onze data doorheen gaan, zoals zoeksystemen, webservices en webapplicaties.

Functie-eisen

  • Minimaal hbo/bachelor-werk- en denkniveau
  • Resultaatgericht, analytisch en secuur
  • Ervaring met XML, XSLT, XPath, XML Schema
  • Ervaring met relationele databases
  • Ervaring met het opschonen, converteren en structureren van data en met de ontwikkeling van dataprocessingworkflows van (linguïstische) data
  • Ervaring met tenminste 1 programmeertaal, bijvoorbeeld Python

Liefst ben je ook bekend met, of wil je je ontwikkelen in:

  • (aanspreken van) webservices
  • zoeksystemen zoals Solr of ElasticSearch
  • Java
  • RDF

Arbeidsvoorwaarden

Het gaat om een aanstelling van 32 – 40 uur per week. De arbeidsvoorwaarden zijn overeenkomstig de cao-Onderzoeksinstellingen. Het betreft een vooralsnog tijdelijk dienstverband, met uitzicht op een vaste aanstelling. Het INT heeft aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, waaronder veel vrije dagen, een eindejaarsuitkering en aansluiting bij het ABP voor de pensioenvoorziening.

Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 3.361,- en maximaal € 5.331,- bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal 10).

Informatie over de vacature kan ingewonnen worden bij dhr. Jan Niestadt (jan.niestadt@ivdnt.org).

Sollicitaties per mail zenden aan: secretariaat@ivdnt.org t.a.v. de directeur, mw. prof. dr. F. Steurs.

Over het INT

Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) is hét kennisinstituut voor het Nederlands. We zijn een breed toegankelijk wetenschappelijk instituut dat alle aspecten van de Nederlandse taal bestudeert, waaronder de woordenschat, grammatica en taalvariatie. We verzamelen de nieuwste Nederlandse woorden, actualiseren belangrijke naslagwerken zoals de Algemene Nederlandse Spraakkunst en maken vaktaal toegankelijk via terminologielijsten. Ook zijn we betrokken bij diverse nationale en internationale samenwerkingsverbanden.

Om al deze taken te ondersteunen, ontwikkelen we in-house maatwerksoftware. In het afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan een online-vertaalwoordenboek en een applicatie waarmee taalkundigen zelf teksten kunnen uploaden om te doorzoeken en analyseren.

We zitten in de sfeervolle Leidse binnenstad, dichtbij het station. Er zijn collega’s van alle leeftijden, de sfeer is informeel en werktijden zijn flexibel. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en volop mogelijkheid om ervaring op te doen met verschillende programmeertalen en tools.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.