Categorieën
Actueel Nieuws

Week van het Nederlands 2020: dialecten, webinars & een podcast

Van 3 t/m 10 oktober 2020 is het de Week van het Nederlands, een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. In deze week wordt de veelzijdigheid van het Nederlands op verschillende manieren onder de aandacht gebracht. Ook het Instituut voor de Nederlandse Taal is weer van de partij met diverse (online)activiteiten.

30 september: ‘Horen, zien en proeven van dialect’

Op 30 september 2020 lanceert de Vakgroep Taalkunde – Nederlands van de UGent samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het online dialectportaal Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. Een middag waarop je dialect kunt horen, zien en proeven, omlijst met muziek van niemand minder dan Wannes Cappelle. De bijeenkomst in de KANTL in Gent is alleen op uitnodiging, u kunt zich op onze evenementenwebsite aanmelden voor de livestream.

7 oktober: Webinar ‘Woorden uit de verleden tijd’

In dit webinar op woensdagmiddag 7 oktober 2020 van 14.00 – 15.00 uur legt historisch taalkundige Roland de Bonth uit hoe je succesvol kunt zoeken in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) online. Daarna kunnen deelnemers aan de hand van historische tekstfragmenten de opgedane kennis zelf in praktijk brengen. De aanmelding verloopt via onze evenementenwebsite..

9 oktober: OpenSoNaR tutorial

CLARIAH organiseert op 9 oktober 2020 een OpenSoNaR tutorial, van 14.00 – 17.00 uur. De tutorial bestaat uit enkele presentaties, gevolgd door het maken van oefeningen door de deelnemers. Het is een tutorial op beginnersniveau en er is geen specifieke voorkennis vereist. De inschrijving verloopt via de website van CLARIAH.

Podcast ‘Waar komt pindakaas vandaan?’

In de Week van het Nederlands komt de eerste aflevering uit van ‘Waar komt pindakaas vandaan?’, een serie korte podcasts over woorden. De podcast is dan te beluisteren op onze website en via je favoriete podcastapp. Lees meer op de website van de Week van het Nederlands.

10 oktober: Onlinelezing ‘Stevin als taalkundige’

Op zaterdag 10 oktober organiseert de werkgroep Geschiedenis van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren het onlinesymposium “In de geest van Stevin; een symposium ter gelegenheid van het 400ste sterfjaar van Simon Stevin.” Nicoline van der Sijs geeft een lezing over Stevin als taalkundige: hoe werd het Nederlands in de renaissance geschikt gemaakt om er gezaghebbende wetenschappelijke werken in te schrijven? En wat was de rol van Simon Stevin daarin? Inschrijven kan via de website van de vereniging.

Ga naar de inhoud