Categorieën
Nieuws

Week van het Nederlands 2024

Van 28 september t/m 5 oktober 2024 vindt de tiende editie van de Week van het Nederlands plaats, een samenwerking van Vlaams-Nederlands huis deBuren en de Taalunie. Tijdens deze week verschijnt een nieuw seizoen van onze podcast Waar komt pindakaas vandaan? (samen met Onze Taal) en organiseren we (samen met de Taalunie) twee webinars: over spelling en nieuwe woorden.

Podcast: Waar komt pindakaas vandaan?

Waarom heet een ‘zeemeermin’ niet ‘zeemeerman’, wat doet die vogel in ‘snipverkouden’, en waarom zijn we niet altijd vrij op ‘vrijdag’? Luister vanaf 28 september naar seizoen 3 van de podcast Waar komt pindakaas vandaan?, een serie over de verrassende herkomst van doodgewone woorden, gemaakt door ons en Onze Taal.

2 oktober – webinar: Nieuwe woorden in het Nederlands

Het woord vliegschaamte ontstond in 2018. Daarna kwamen er ineens veel meer nieuwe schaamte-woorden: bezorgschaamte, kattenschaamte en vleesschaamte, bijvoorbeeld. Veel van deze nieuwe woorden, oftewel neologismen, komen niet terecht in een standaard woordenboek. Waarom het juist wel heel interessant is om dit soort nieuwe woorden te beschrijven, te bewaren en te bestuderen leer je in dit webinar van taalkundige Vivien Waszink. Het webinar (11.00 – 12.00 uur) is gratis, wordt georganiseerd door het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Taalunie, en maakt deel uit van de reeks ‘Werken met online taalbronnen’.

2 oktober – webinar: Sneller spellen met Woordenlijst.org

Als je niet precies weet hoe je een lastig woord schrijft kun je dat intypen in je browser, en vaak kom je dan wel terecht bij het goede antwoord. Maar dat werkt niet altijd. In dit webinar leer je van taalkundige Roland de Bonth hoe je sneller kunt spellen met Woordenlijst.org, de officiële spellinggids van de Taalunie. Het webinar (15.00 – 16.00 uur) is gratis, wordt georganiseerd door het INT en de Taalunie, en is onderdeel van de reeks ‘Werken met online taalbronnen’.

5 oktober – Taalfeest

De Week van het Nederlands sluit af met het Taalfeest op 5 oktober, in deSingel in Antwerpen. Het is een feestelijke dag vol optredens, lezingen, workshops, interviews en debatten over taal. Het INT is deze dag te vinden op de Taalmarkt en verschillende INT-medewerkers geven er lezingen en workshops. 


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.