Alternatieve benaming voor Koningsdag in de periode dat het coronavirus in Nederland heerst en iedereen wordt aangeraden 27 april, de nationale feestdag waarop koning Willem-Alexander sinds 2014 publiekelijk zijn verjaardag viert, zoveel mogelijk thuis te blijven. Het woord is een woordspeling met balkon en Koningsdag. Balkoningsdag is vooral een evenement op Facebook, met een livestream van optredens van Nederlandse artiesten.
Naast minder gangbare benamingen als Coroningsdag, Wilhuismusdag, Koningshuisdag en Willem-Anders-dag werd de min of meer geijkte term voor deze uitzonderlijke Koningsdag verzonnen door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen: Woningsdag. Op de website www.koningsdagthuis.nl kan iedereen zien wat er allemaal (digitaal) te beleven valt. En dat is heel wat. Van een digitale kleedjesmarkt, een digitale vrijmarktplaats, tot de mogelijkheid voor kinderen onder de twaalf jaar om in de rubriek ‘Vertel het de koning’ een verhaal of een gedicht te schrijven over hun belevenissen tijdens de coronacrisis of een mooie tekening in te sturen. Er wordt ons verzekerd dat de koning en de koningin alles op de voet volgen.
Hoewel aangeraden wordt zoveel mogelijk thuis te blijven, is toch niet alles digitaal op Woningsdag. Met name om aan zijn traditionele oranje tompouce te komen, wil de Nederlander best even naar buiten gaan, met inachtneming van de regels. Er zijn drive-throughs en walk-ins georganiseerd om iedereen in de gelegenheid te stellen deze onmisbare lekkernij te bemachtigen.
Bronnen: