modestijl die geïnspireerd is op de pop Barbie, waarin je bijvoorbeeld veel korte jurken en rokjes, hoge hakken, lange haren en glitters ziet en de kleur roze een hoofdrol speelt, zowel in kleding als interieur
Barbiecore is geleend uit het Engels. Het woordstukje –core is mogelijk verkort uit het woord hardcore en het wordt vaker gebruikt in woorden om een bepaalde modestijl aan te duiden. In 2014 al leenden we uit het (Amerikaans-)Engels het woord normcore, volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) een ‘modetrend waarbij mensen, vooral jongeren, zich onderscheiden door hun normale, onopvallende kleding, bijvoorbeeld witte sportsokken in witte sportschoenen met een spijkerbroek met smal toelopende pijpen en een fleecetrui’. Gorpcore (ook wandelcore of kampeerchic genoemd) is een wat jongere trend. “Op weg naar een koffietentje zien jonge stedelingen eruit alsof ze in de Alpen gaan wandelen,” legde Jonas Kooyman in 2021 uit in NRC. De jongste trend, ook populair geworden door een film, is mermaidcore: met een glanzende bandeautop, een zeemeerminnenstaart, subtiele make-up en een wetlookkapsel lijk je een beetje op Halle Bailey uit The Little Mermaid.
Barbiecore was vorig jaar ook al hip, maar is de laatste tijd in hoog tempo nog hipper geworden door de film Barbie, die op 18 juli in Nederland in première ging. Barbiecore is inmiddels een soort ‘way of life’ geworden: “Fastfashionmerken als Primark en Forever21 hebben hele kledinglijnen aan de pop gewijd, maar er zijn ook Barbiecrocs, Barbieskates (Impala), Barbiemake-up (NYX) en Barbie Xbox-consoles. In Malibu in Californië kan je een echt Barbiehuis huren, compleet roze met gouden Ken-letters in het zwembad. Recepten voor roze Barbiepasta zijn misschien wel het hoogtepunt van Barbiecore,” aldus de NOS.
Ton den Boon, hoofdredacteur van woordenboek Van Dale, ging in zijn laatste taalcolumn in Trouw ook in op het verschijnsel van barbificatie (of barbieficatie): de verheffing van Barbie tot rolmodel. Die term heeft nogal eens een negatieve bijklank, maar dat komt volgens Den Boon omdat “de menselijke barbiepop de diepgang van een surfplank heeft”.
Bronnen: