Overeenkomst waarin afspraken zijn vastgelegd over de huisvesting van bijen, hun verdere leefomgeving en ‘arbeidsomstandigheden’, zodat bijenpopulaties kunnen groeien en de bijen ongestoord bloemen kunnen bestuiven. De bijen-cao is in april 2022 opgesteld door de organisatie Bee in Balance, “werkgever van ruim 10 miljoen bijen”, en de Vakbond voor Dieren.
Bijen worden in hun voortbestaan bedreigd en “ze worden niet betaald voor hun arbeid, de leefgebieden worden steeds kleiner, ze moeten werken in giftige en verontreinigde omgevingen en na ongeveer 2 à 3 weken hard werken zijn ze dood,” legt Marc van der Heijden, directeur van Bee in Balance, uit. De aanleg van zogeheten bijenoases is ook goed voor de bijen: die bestaan uit verschillende bomen, struiken en bloemen, vaak met “een bijenkast met een bijenvolk of een bijenhotel voor solitaire bijen”, aldus Trouw.
Bijen-cao is niet het eerste nieuwe woord dat over bijen gaat: een bijenhalte (ook wel bee stop genoemd) is een bushokje met op het dak vetplanten en bloemen, waar veel bijen en hommels op afkomen, en een bijensnelweg (ook hommelsnelweg) is een route door een grote stad langs plaatsen met groenstroken, bloemen en planten, zodat bijen en hommels door de stad kunnen vliegen zonder te verhongeren. Dat de rechten van dieren steeds beter worden verdedigd blijkt ook uit het vorige ‘nieuwe woord van de week’: zoöp(eratie).
Bronnen:
- Bee in Balance, 19 mei 2021
- Bee in Balance, 19 april 2022
- Trouw, 2 mei 2022
Illustraties:
- Maartje Reijnders (Instagram, LinkedIn)
- Maartje Schuurmans (Instagram, LinkedIn)
- Martine van den Berg (Instagram, LinkedIn)
- Nienke Faber (Instagram, LinkedIn)