Categorieën
Nieuw woord van de week

coderoodinflatie

Als een alarm minder alarmerend voelt.

Vermindering van de waarde en de betekenis van het begrip code rood, omdat de waarschuwing zo vaak gegeven zou worden dat mensen het weeralarm minder serieus nemen. Marcel van Roosmalen gebruikte het woord onlangs in NRC en mopperde: “In onze achtertuin lag vier centimeter sneeuw, het voelde koud aan, maar dat was het dan ook wel. Het voedde de gedachte dat Nederland het makkelijkst te ontregelen land van Europa is. Bij de minste tegenslag stokt alles: de maaltijdbezorging, het vervoer, de testlocaties gingen dicht, zelfs deze krant vervroegde de deadlines.”

Foto door Bru-nO op Pixabay

Of dat helemaal waar is, valt te bezien, maar zijn overpeinzingen leverden een interessant nieuw woord op. Inflatie betekent eigenlijk ‘waardevermindering van geld’, maar wordt de laatste tijd steeds vaker figuurlijk gebruikt, waarbij het gaat om iets anders dat in waarde of kracht afneemt. Denk bijvoorbeeld aan woorden als woordinflatie en waarschuwingsinflatie.

Het woord coderoodinflatie is een samenstelling met een woordgroep erin: de woordgroep code rood gevolgd door het zelfstandig naamwoord inflatie. Zulk soort woorden schrijven we volgens de Nederlandse spellingregels in principe aan elkaar, dus zonder tussenstreepjes of spaties (al is het gebruik van streepjes ter verduidelijking wel toegestaan).

Bron: NRC, 8 februari 2021.


Meer lezen

Ga naar de inhoud