verschijnsel dat kledingwinkels plussize modellen inzetten in hun marketing maar in werkelijkheid helemaal geen kleding voor mensen met grotere maten verkopen en zich in die zin inclusiever voordoen dan ze in werkelijkheid zijn
Curvewashing is een Engels leenwoord gevormd uit curve ‘ronding’ en –washing. Het woorddeel –washing is de laatste tijd erg populair in nieuwe woorden en heeft bijna altijd te maken met bedrijven – of soms ook: mensen – die zich beter proberen voor te doen dan ze in het echt zijn. Waarschijnlijk zijn deze woorden gevormd naar het voorbeeld van het woord whitewashing. Recente vormingen met –washing zijn bijvoorbeeld healthwashing en wokewashing.
Het woord curvewashing is niet helemaal gloednieuw: het kwam vorig jaar al een enkele keer in een Nederlandstalige bron voor. De afgelopen week dook het vaak op op sociale media omdat het VPRO-programma Dikke vette leugens een aflevering over het verschijnsel maakte. Daarin noemt presentator Tatjana Almuli curvewashing “het dikke zusje van pinkwashing en greenwashing”. Pinkwashing komt al een jaar of tien voor en heeft volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) zelfs meerdere betekenissen, namelijk ‘het gebruiken van het rozegekleurde, internationale symbool van borstkanker of soms alleen de kleur roze om zo de indruk te wekken het onderzoek naar borstkanker te steunen, maar met de eigenlijke bedoeling om het imago van een bedrijf te verbeteren’ en ‘het zich zeer homovriendelijk en homotolerant voordoen, meestal als marketingstrategie om mee te liften op het succes van grote homo-evenementen, bv. de Pride’. Ook greenwashing is al redelijk bekend, want het vernederlandste werkwoord greenwashen wordt inmiddels ook gebruikt. Als je greenwasht, doe je net of je heel milieuvriendelijk, ‘groen’ bezig bent, terwijl dat in de praktijk best tegenvalt.
Bronnen:
- Dikke Vette Leugens, VPRO, 11 oktober 2023
- elle.be, 5 september 2022