Categorieën
Nieuw woord van de week

grietenpresentatie

Vrouwen respectloos gerangschikt.

Lijst met namen en andere persoonlijke gegevens van vrouwen, waarin ook wordt ingegaan op het uiterlijk en gedrag, bijvoorbeeld op seksueel gebied, van die vrouwen

Het woord grietenpresentatie was vorige week ineens veel in het nieuws toen aan het licht kwam dat leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) een overzicht met die naam hadden verspreid. “In de zogenoemde ‘grietenpresentatie jaartje 23’ worden veelvuldig foto’s, namen en adressen van de vrouwen gedeeld die in de ogen van de makers ‘vrij geil’ zijn, ‘lekker ordinair’ of ‘helaas bezet door hockeyfeut’. Geen enkele vrouw op de lijst ontkomt aan het commentaar van de opstellers,” schrijft NOS erover.

De grietenpresentatie is niet de eerste lijst van dat type in het Nederlands: vanaf 2012 ongeveer komt het woord bangalijst voor. Volgens het WNW is dat een ‘lijst met namen van meisjes en vrouwen erop die er een losse seksuele moraal op na zouden houden’. Banga komt eigenlijk uit het Sranantongo en betekent iets als ‘slet’. Ook het woord slettenlijst komt veel voor.

Illustratie door Maartje Schuurmans

Tijdens de coronapandemie was in de eerste zomer na een periode van quarantaines en lockdowns – ook wel hot girl summer genoemd – weer een andere lijst populair. Veel jongeren stortten zich toen op het maken van zogeheten hotgirlsummerlijsten. Op die lijsten stonden opdrachten waar je vervolgens punten voor kon krijgen. Je moet dan denken aan redelijk onschuldige opdrachten als ‘een shotje nemen’, maar ook aan ‘hand in hand lopen met een ‘random guy’, ‘tongzoenen’ en zelfs ‘je laten ontmaagden’. Duizenden jongeren deden mee aan zulke lijsten, maar de hotgirlsummerlijsten waren algauw een punt van zorg. Dan waren de pandapunten, jaren geleden ook vooral in studentenkringen verzameld, een stuk onschuldiger.Een pandapunt is een punt voor elke week of maand dat je geen seks hebt gehad. Het woord panda wordt hierin waarschijnlijk gebruikt omdat de panda weinig sekslust heeft en mede daardoor nu met uitsterven bedreigd is. Het woord ontstond rond 2010 in een Utrechts studentenhuis, waar bovendien een bamboeplant stond. Dat was de enige plant in het huis en de afspraak gold dat de plant onderhouden moest worden door degene die het langst geen seks had gehad. Maar wél seks hebben voelt natuurlijk vooral als iets om op een lijstje bij te houden en dus introduceerde hetzelfde Utrechtse huis in 2012 ook de tijgerpunt: een punt dat je jezelf of anderen toekent voor verrichte seksuele prestaties.

Bron: NOS, 15 maart 2024


Meer lezen

Ga naar de inhoud