Functionaris in de tv- en filmwereld die erop toeziet dat er tijdens de opname van intieme scènes een veilige sfeer bestaat tussen alle betrokkenen. Als resultaat van de MeToo-beweging is de aanwezigheid van een intimiteitscoördinator (een leenvertaling van Engels intimacy coordinator) sinds 2018 een vereiste bij productiehuis HBO. Sindsdien zien we deze functionaris overal in Amerika en het Verenigd Koninkrijk op de set verschijnen. Op het Europese continent is het nieuwe beroep nog nagenoeg onbekend.
De Antwerpse Philine Janssens is professioneel intimiteitscoördinator. Zij omschrijft haar taak als volgt: “Als intimiteitscoördinator ben je een bemiddelaar die een veilige sfeer tussen acteurs, regisseurs en crew garandeert. Ik ben geen politieagent die keiharde regels dicteert, maar ik denk mee over hoe intieme scènes het krachtigst neergezet kunnen worden, zonder het overschrijden van grenzen.” Zo zorgt zij ervoor dat personeel dat op een bepaald moment niet nodig is, de set tijdens seksscènes verlaat. “Als je (half)naakt voor de camera staat, wil je je veilig voelen.”
Het woord coördinator komt wel vaker voor in nieuwe beroeps- en functienamen. Een recent voorbeeld is coronacoördinator, waarmee niet alleen iemand bedoeld wordt die het landelijk coronabeleid coördineert, maar ook iemand die bijvoorbeeld bij een plaatselijke sportclub erop toeziet dat de coronaregels worden nageleefd.
Bronnen: