Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Jaaroverzicht in nieuwe woorden

Jaaroverzicht 2017 in nieuwe woorden

Elk jaar zetten we een selectie uit onze rubriek Neologisme van de week op een rij, voor elke maand een woord. Een terugblik op 2017 in twaalf nieuwe woorden.

Een blowprotest tijdens de inauguratiespeech van Donald Trump, oppassen voor de peilvalkuil voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen en typisch Nederlandse drieklapszoenen tijdens de jaarwisseling. Aan de hand van twaalf nieuwe woorden die in 2017 in de media verschenen blikken we terug op het afgelopen jaar.

Januari – blowprotest

Op 20 januari 2017 houdt Donald Trump zijn inauguratiespeech. Het DC Cannabis Verbond is bang dat onder de nieuwe president de cannabiswetgeving aangescherpt wordt en roept op tot een blowprotest: het roken van een joint tijdens de speech van Trump, op precies vier minuten en twintig seconden (420 is de internationale code voor wiet).

Februari – verleidkundige

In aanloop naar Valentijnsdag op 14 februari wordt de liefde dit jaar vanuit een ander, onverwacht perspectief bekeken: die van het vreemdgaan. Vreemdgaan is namelijk ook een leermoment, legt verleidkundige Pauline Schueler uit op de nieuwswebsite nu.nl.

Maart – peilvalkuil

De weken voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 staan traditiegetrouw bol van de peilingen. Kiezers worden gewaarschuwd om zich niet te veel te laten leiden door de peilingen en zo in de peilvalkuil te stappen, want ‘peilingen zijn palingen’.

April – clexit

De regering-Trump stelt banengroei in de kolensector en goedkope energie boven wereldwijde klimaatafspraken. Er wordt gevreesd voor een clexit (een mixwoord van climate en exit): de Amerikaanse opzegging van het in Parijs gesloten klimaatakkoord in 2015.

Mei – bijtatoeage

Op 22 mei blaast een terrorist zichzelf op bij een concert van de Amerikaanse popzangeres Ariana Grande in Manchester. Tweeëntwintig mensen komen om het leven en er vallen meer dan vijfhonderd gewonden. Als eerbetoon aan de slachtoffers laten honderden inwoners van Manchester een bijentattoo zetten: de nijvere bij is het symbool van de industriestad Manchester.

Juni – lattepapa

In juni wordt op de Nederlandse televisie de documentaire Lattepappa’s vertoond: filmmaker Joep van Osch volgt hierin vier jonge, Zweedse vaders die fulltime voor hun baby’s zorgen. Zulke vaders worden gekscherend lattepapa genoemd omdat ze vaak in hippe koffietenten zouden hangen met hun kroost.

Juli – zooikoorts

De zomervakantie is een goed moment om afstand te doen van overbodige spullen en die hardnekkige zooikoorts – de neiging om heel veel spullen te verzamelen en te veel bezigheden en activiteiten in te plannen – nu eens echt aan te pakken.

Augustus – ontzooën

Er heerst een nieuwe trend in de dierentuin, namelijk het minder dierentuinachtig maken van de zoo, oftewel ontzooën. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de natuurlijke leefomgeving van dieren zo goed mogelijk na te bootsen en minder dieren in kooien te houden.

September – weigerpensionado

Een rechter van 67 wil een rechtszaak aanspannen wegens leeftijdsdiscriminatie. Hij moet namelijk als hij 70 is verplicht met pensioen en dat wil hij niet. Volgens nrc.nl kunnen dit soort >weigerpensionado’s beter nieuwe kansen zoeken en bijvoorbeeld lid worden van een adviescommissie.

Oktober – cryptoroebel

In Rusland bestaan vergevorderde plannen om een digitale staatsmunt in te voeren. De cryptoroebel staat haaks op wat de bitcoin beoogde: een vrij betalingsverkeer zonder tussenkomst van banken en overheden.

November – lokhipster

Een lokhipster vestigt zich ergens met de bedoeling die plaats aantrekkelijker te maken en ook andere mensen naar die plek te lokken. Anders dan bij de lokhomo, lokkoffer en loktiener wordt de lokhipster niet ingezet door de politie.

December – drieklapszoen

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het in Nederland weer oppassen voor de drieklapszoen: de typisch Nederlandse manier om iemand te begroeten met het geven van drie zoenen.

Ga naar de inhoud