Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Jaaroverzicht in nieuwe woorden

Jaaroverzicht 2018 in nieuwe woorden

Elk jaar zetten we een selectie uit onze rubriek Neologisme van de week op een rij, voor elke maand een woord. Een terugblik op 2018 in twaalf nieuwe woorden.

Het stormachtige weer, de Olympische Spelen en de politiek zorgden in 2018 voor een reeks nieuwe woorden (en woorden die na lange afwezigheid weer opdoken) zoals pop-updijk, tepelgate en restregering. Lees hieronder de terugblik op dat jaar in twaalf neologismen.

Januari – pop-updijk

De eerste maand van 2018 stond in het teken van wateroverlast en storm. Het water in de Nederlandse rivieren stond hoog en in Arcen werd een eenvoudig te (de)monteren pop-updijk aangebracht om overlast te voorkomen. Later die maand ontstond op Twitter de hashtag #StormPoolen om door de westerstorm gestrande twitteraars aan een lift te helpen.

Februari – tepelgate

Van 9 tot 25 februari werden de Olympische Winterspelen gehouden in Pyeongchang, Zuid-Korea. Het woord tepelgate deed daar na veertien jaar opnieuw zijn intrede (het woord ontstond in 2004) toen in een korte kür de tepel van de Franse kunstrijdster Gabriëlla Papadakis even zichtbaar was.

Maart – klavernorm

Begin maart ontstond in Nederland ophef toen de ING besloot het salaris van topman Hamers met 50 procent te verhogen. GroenLinks-leider Jesse Klaver diende daarop een wetsvoorstel in waarin hij bepleitte dat de zeggenschap over topbeloningen bij banken in handen moet komen van de minister van Financiën: de klavernorm. De salarisverhoging van Hamers ging uiteindelijk niet door.

April – buitenbaby

Aan het begin van de lente lanceerde de instelling Kind en Gezin een streetartcampagne om ouders te stimuleren hun kinderen meer naar buiten te sturen. In Antwerpen en Gent doken op gevels afbeeldingen op van buitenspelende baby’s en peuters met daarbij de hashtag #buitenbabys, zodat mensen foto’s van buitenbaby’s ook op de sociale media zouden plaatsen.

Mei – precorrectie

Met de examenperiode in aantocht kregen docenten de gelegenheid om alvast het officiële centrale examen voor een bepaald vak te maken en na te kijken. Deze zogenoemde precorrectie is ingevoerd om de leerlingen de beste beoordeling te kunnen bieden.

Juni – verstoptimisme

De Nederlandse tekstschrijver Christian Goijaarts schreef een blog over verstoptimisme: een term die hij bedacht voor de neiging om negatief nieuws te verhullen door het heel nadrukkelijk op een positieve manier te verwoorden.

Juli – frosecco

Juli was dit jaar extreem warm en telde maar liefst twee hittegolven. Een verfrissend drankje was daarom geen overbodige luxe. Frosecco bijvoorbeeld, gemaakt van ingevroren prosecco. De naam is een mix van Engels frozen ‘bevroren’ en prosecco.

Augustus – minibos

In augustus zijn twaalf Nederlandse gemeenten gestart met het aanplanten van een minibos (ook wel tiny forest genoemd). Dat is een bos ter grootte van een tennisbaan, dat wordt aangelegd om voor meer groen in de stad of de wijk te zorgen en om buurtbewoners te leren over de natuur.

September – plasles

De scholen zijn weer begonnen, maar de wc’s zijn daar soms zo vies dat leerlingen liever wachten met naar het toilet gaan tot ze weer thuis zijn. Onderzoekers pleiten daarom voor plasles, waarin schoolgaande kinderen leren hoe ze de wc op school moeten gebruiken en schoonhouden.

Oktober – twanvertoning

In het programma RTL Late Night van 12 oktober, gepresenteerd door Twan Huys, was een item gewijd aan de weer oplaaiende zwartepietendiscussie. Aan Jenny Douwes, het boegbeeld van de “blokkeerfriezen” (blokkeerfries werd in 2018 Van Dale Woord van het Jaar in Nederland), was volgens haar beloofd dat zij niet aan tafel hoefde te zitten met de antizwartepietactivisten, maar vervolgens mocht alsnog haar tegenstander Afriyie aanschuiven. Het kwam Twan Huys en zijn redactieteam op ladingen kritiek te staan en er werd op internet al spoedig gesproken van een Twanvertoning.

November – ivf-koraal

Eind november verzamelde een groep internationale wetenschappers koraaleitjes en spermacellen in het Great Barrier Reef in Australië, om daarmee kunstmatig nieuw koraal te kunnen kweken: ivf-koraal. Het is een nauwkeurig proces omdat er maar één specifiek moment is waarop de gezonde delen van het koraal massaal eitjes loslaten.

December – restregering

Op 9 december stapte de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) uit het Belgische kabinet. Daardoor bleef er een restregering over, bestaande uit de partijen CD&V (Christen-Democratisch en Vlaams), Open Vld (Open Vlaamse Liberalen en Democraten) en MR (Mouvement Réformateur). De restregering hield niet lang stand, want op 18 december diende premier Charles Michel het ontslag van zijn kabinet in bij de koning.

Ga naar de inhoud