werkweek waarin mensen vooral op dinsdagen en donderdagen (op kantoor) werken, wat voor veel drukte op de weg en op de werkplek zorgt, waarbij die twee drukke dagen worden voorgesteld als kamelenbulten
Het woord kamelenweek is niet helemaal nieuw, maar de laatste tijd veel in het nieuws, naast andere woorden die met werken op dinsdag en donderdag te maken hebben. Er is volgens Syndesmo.nl sprake van een heuse “‘dido-trek’ die als twee kamelenbulten onze werkweek” symboliseert. Er zijn meer woorden waarin dido (verkort uit dinsdag donderdag) voorkomt, bijvoorbeeld didodruk en didodrukte. Volgens de Volkskrant is er zelfs sprake van een dido-economie, die vooral is opgekomen omdat werknemers na de coronapandemie vaak meerdere dagen in de week zijn blijven thuiswerken. Maar dat didowerken levert ook best wat problemen op: “Op de wegen staan we stil, het OV zit overvol, de fietsfile bestaat en los van de frustratie van het in de file staan, kost het ook gewoon veel tijd. De wisselende bezettingsgraad op kantoren vormt een uitdaging op zich. Op de piekdagen is het soms strijden om een werkplek en parkeerplek terwijl op de rustige dagen het kantoor wordt verwarmd voor bijna niemand. Terwijl er iedere dag wel een reden is om niet naar kantoor te gaan, blijven we elkaar als kamelen volgen in onze dido-werkroutine,” aldus Syndesmo.
Dagen van de (werk)week figureerden al vaker informeel verkort in woorden, bijvoorbeeld in diwodo ‘werknemer die op dinsdag, woensdag en donderdag werkt’. Maar dat woord is misschien binnenkort op z’n retour, net als vrijmibo ‘vrijdagmiddagborrel’. Door de kamelenweek is dat inmiddels steeds vaker een domibo.
Bronnen:
- Syndesmo.nl
- de Volkskrant, 7 september 2024