scanapparaat dat met behulp van AI, kunstmatige intelligentie, registreert hoeveel er uiteindelijk van maaltijden en ingrediënten daarin wordt weggegooid in horecabedrijven, om op die manier voedselverspilling beter in kaart te brengen en te voorkomen
Het nieuwe woord kliekjesscanner dook deze week op in Trouw, en werd ook gebruikt in het RTL-journaal. Het woord kliekje betekent iets als ‘overschot van een maaltijd’, maar heel vaak bewaar je zo’n restje en eet je dat later op, bijvoorbeeld de dag erna. De kliekjes die de kliekjesscanner registreert belanden meestal niet weer op iemands bord, maar worden weggegooid. Dit nieuwe slimme apparaat wordt daarom vaak ook – wat saaier – afvalscanner genoemd.
De kliekjesscanner werkt als volgt: een keukenmedewerker houdt een bord met etensresten voor de scanner en die maakt vervolgens een foto voordat alles de afvalbak in gaat. Vervolgens wordt, met behulp van AI, precies nagegaan welke ingrediënten, op de gram nauwkeurig, bij het vuil gaan. En er wordt daarna ook echt iets met die uitkomst gedaan: “Aan het eind van de maand krijgt de cateraar een uitdraai van de weggegooide gerechten en ingrediënten. Valt de pasta bijvoorbeeld op dinsdag minder in de smaak, dan houdt de kok daar in het vervolg rekening mee. Dat scheelt zowel inkoopkosten als een boel verspild voedsel. In de afgelopen vijf jaar heeft de keuken bij VodafoneZiggo bijna 23.000 kilo voedsel bespaard, omgerekend 163.000 euro,” legt Trouw uit. Maar als je je eten niet helemaal op krijgt, kun je op veel plekken ook nog steeds om een doggybag of overschotdoos vragen: dan maak je van je afval pas écht een kliekje.
Bron: Trouw, 11 april 2024