CT-scan van borstweefsel waarbij de onderzochte persoon op de buik op een bed ligt met de borsten in een uitsparing zodat het röntgenapparaat om de borsten heen kan draaien en de borsten niet samengedrukt hoeven te worden.
Ook het apparaat waar dit onderzoek mee gebeurt, wordt mamma-CT genoemd. Mamma-CT is gevormd uit mamma, een medische term uit het Latijn die ‘borstklier’ betekent, en CT (van Engels computerized tomography), dat hier een verkorting is van CT-scan of CT-scanner.
Tijdschrift Linda schreef pas over deze nieuwe, “pijnloze borstscan” die sinds kort in het Martini Ziekenhuis wordt uitgevoerd. Toch is het Groningse ziekenhuis niet het eerste ziekenhuis dat de mamma-CT toepast: het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebruikt de methode al sinds eind 2021. Het woord dook toen ook al incidenteel op, maar wordt langzaamaan, nu meer ziekenhuizen de mamma-CT gebruiken, bekender.
In het Nederlands komen meer, vooral specialistische, termen voor met dat woord mamma, bijvoorbeeld mammacarcinoom ‘kankergezwel in de borstklier’ en mamma-amputatie ‘borstamputatie’. Ook het woorddeel mammo– wordt gebruikt om medische woorden over borstonderzoek te vormen, bijvoorbeeld mammografie en mammogram. Mammobiel is dan weer een mixwoord van mamma en (auto)mobiel: dat is de bus waar je naartoe gaat voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Misschien zijn er in de toekomst ook wel mamma-CT’s mogelijk in de mammobiel.
Bronnen:
Linda, 16 mei 2023
Linda, 12 oktober 2021