Grote versie van een minibieb, een kastje op een openbare plek dat dient als een ruilplek waar iedereen boeken kan neerzetten, gratis meenemen of terugzetten. De eerste maxibieb staat op dit moment in Leiden, in het kader van Letterlijk Leiden (een internationaal letterenfestival). In een grote container kun je zelf boeken kwijt, maar je kunt er ook op zoek gaan naar een boek.
De minibieb is intussen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het woord wordt al bijna tien jaar gebruikt in het Nederlands; synoniemen zijn bijvoorbeeld boekenasiel, openbare boekenkast en – in België – boekentil (omdat zo’n kastjes soms wel wat weg heeft van een vogelkooi). De minibieb is gebaseerd op de Amerikaanse little free library. Dit concept werd in 2009 verzonnen door de Amerikaan Todd Bol. Boll vervaardigde uit zijn garagedeur een houten kastje, vulde het met boeken en plaatste het aan de kant van de weg. Hij maakte dit kastje ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder die van lezen hield en docente was geweest.
Behalve boeken kun je ook andere dingen aanbieden of meenemen, en daar horen ook weer woorden bij. In de sociale koelkast vind je eten en drinken en in de menstruatieartikelenbieb liggen gratis tampons en maandverband. En als je stekjes of andere planten zoekt of kwijt wilt, kun je terecht in het plantenasiel.
Bron: