woord waar je niet op kunt komen, maar dat als het ware op het puntje van je tong ligt
Het woord tongpunter heeft niets te maken met het punten van je tong, maar wel met je tongpunt. Het woord zit dus anders in elkaar dan het bekende tongbreker: tongpunter is namelijk gevormd uit tongpunt en de uitgang –er.
Tongpunter werd vorige week gekozen als ‘ontbreekwoord’ in het Vlaamse radioprogramma Nieuwe Feiten (Radio 1). Ontbreekwoorden zijn “woorden die nog niet bestaan, maar dat wel zouden moeten doen”, zo staat uitgelegd op de site radio1.be. Iedere week gaan Rick de Leeuw en Van Dale-hoofdredacteur Ruud Hendrickx met de hulp van luisteraars op zoek naar deze lexicale leemtes.
Naast tongpunter werden door luisteraars tal van kandidaten ingestuurd, bijvoorbeeld achterhoofdwoord, coulissenwoord, memopauze, nevelweetje en ontschoteltje. Ook palingwoord was een suggestie: het woord ontglipt je omdat het zo glad als een paling is. En ojaatje: als het woord je uiteindelijk toch te binnen zal schieten, zal dat natuurlijk een ultiem ‘o ja’-moment zijn. Ontbreekwoord zelf was ook een kandidaat, maar werd door De Leeuw en Hendrickx afgewezen. Uiteindelijk zonden zeven luisteraars onafhankelijk van elkaar het woord tongpunter in: een duidelijke winnaar.
Het woord tongpunter heeft een goede kans om ingeburgerd te raken in het Nederlands omdat het gemakkelijk te begrijpen is en naar iets verwijst waar iedereen weleens mee te maken heeft. Je moet het alleen niet verwarren met de tongpunt-r: de klank r die wat rollend klinkt omdat die vooral met de tongpunt wordt gevormd.
Bron: Nieuwe Feiten, 27 juni 2024