Winkel, ‘bieb’, waar je tweedehands trouwkleding kunt huren of kopen. Een interessant woord, omdat het tweede stukje bieb (eigenlijk een verkorting van bibliotheek) niets meer met boeken te maken heeft. Michèle Piet, eigenaar van deze speciale bieb in Middelburg, begon een aantal jaar terug al met het aanbieden van tweedehands trouwjurken. Toen bleek de tijd daar nog niet helemaal rijp voor. Maar nu wel. “Ik vind gewoon, zoveel geld uitgeven aan een jurk die je één dag draagt, dat is te gek voor woorden. Vroeger maakten mensen er nog een doopjurk van, of de bekleding van het wiegje, maar nu?”, legt Piet uit in het Algemeen Dagblad.
Tweedehands – nu ook vaak hip pre-owned of preloved genoemd – is uit de taboesfeer, en zelfs trouwkleding is een tweede leven gegund. Deze trend past in een tijd waarin we steeds duurzamer leven en de kledingberg – of fastfashionwoestijn – niet verder willen laten groeien.
Trouwbieb is niet het enige nieuwe woord met bieb erin. Soms gaat het dan nog wel om het aanbieden van boeken, bijvoorbeeld bij minibieb. Dat is een kastje met boeken erin die je gratis kunt meenemen (het wordt dan vaak gewaardeerd als je zelf ook een boek in het kastje zet). Maar vaak worden er ook heel andere dingen aangeboden: in de menstruatiebieb of menstruatieartikelenbieb liggen tampons en maandverband voor mensen die aan menstruatiearmoede lijden en die artikelen zelf niet kunnen betalen.
Bron: Algemeen Dagblad, 7 oktober 2022