Categorieën
Nieuw woord van de week

vruchtbaredagenmethode

Natuurlijke maar niet vanzelfsprekende vorm van anticonceptie.

natuurlijke anticonceptiemethode waarbij geslachtsgemeenschap wordt vermeden tijdens de vruchtbare dagen van de menstruatiecyclus om zwangerschap te voorkomen

De afgelopen week was er veel te doen rondom het bericht dat bijna de helft van de vrouwen die een abortus ondergaan geen anticonceptie gebruikt. Dat laatste blijkt uit een onderzoek van het expertisecentrum seksualiteit Rutgers. “Rutgers ziet dat steeds meer mensen belangstelling hebben voor ‘zogenaamde natuurlijke methodes’ van anticonceptie,” meldt RTV Utrecht. “Driekwart van de ondervraagde vrouwen paste een zogeheten ‘vruchtbaredagenmethode’ toe.” Vruchtbaredagenmethode is een vrij doorzichtige samenstelling. Het opmerkelijke eraan is dat er opeens een nieuw woord is bedacht voor iets wat al heel lang bestaat. In Trouw noemt Jessica Kuitenbrouwer het omslachtig (maar wel verhelderend) de ‘geen penetratie rond de eisprong’-aanpak, maar de tot nu toe gebruikelijke term was altijd, zoals zij ook schrijft, periodieke onthouding. Daaronder vallen dan o.a. de kalendermethode, de temperatuurmethode en de ovulatiemethode.

Afbeelding: Boston Public Library via Flickr

Dat de ooit zo bejubelde pil en het hormoonspiraaltje een beetje uit de gratie lijken te raken, komt doordat onder veel vrouwen het idee heeft postgevat dat hormonen niet goed voor je zouden zijn. Hormonofobie, zo noemt gynaecoloog Patty van der Heijden het in een interview in de Volkskrant. Dat neologisme is samengesteld uit -fobie met hormoon. De tussen-o is toegevoegd naar het voorbeeld van allerlei wetenschappelijke woorden op –ofobie (en –ologie, -onomie etc.).

Hoe je de methode en de redenen om hem te gebruiken ook noemt, de artsen zijn het erover eens: er zijn betrouwbaardere manieren om ervoor te zorgen dat je niet zwanger wordt. Wat dacht je van double Dutch, waarbij een vrouw de pil slikt en een man ook nog eens een condoom gebruikt. De vruchtbaredagenmethode is andersom toegepast trouwens zonder meer aan te bevelen: voor wie een kinderwens heeft.

Bronnen:
RTV Utrecht, 3 december 2024
de Volkskrant, 3 december 2024
Trouw, 5 december 2024


Meer lezen

Ga naar de inhoud