Categorieën
Woordbaak

Waarom heet ‘broodtekst’ zo?

Met broodtekst wordt dat deel van een boek of artikel bedoeld dat uit aaneengesloten tekst bestaat. De hoofdtekst dus, in tegenstelling tot koppen, titels, intro’s, bijschriften en kaderteksten. Waarom wordt dat broodtekst genoemd?

De begrippen broodtekst en broodletter zijn afkomstig uit de boekdrukkunst. De kleinere lettertypen die gebruikt werden voor het drukken van boeken werden broodletter genoemd. Dat was het grootste deel van het werk, oftewel het ‘dagelijks brood’ voor de drukker. Vandaar dat boekletter, de oorspronkelijke naam, omgedoopt werd tot broodletter.

Body

Het stuk tekst dat gedrukt werd in broodletter ging logischerwijs broodtekst heten. Inmiddels bestaan er wel andere termen voor, zoals lopende tekst of body, maar broodtekst (vaak ook afgekort tot brood) is nog steeds een veelgebruikt woord in onder andere de journalistiek en de typografie. En het klopt ook: tekstschrijvers verdienen hun brood met het schrijven van broodtekst. Titels en tussenkoppen zijn meestal voor de rekening van een ‘koppenmaker’.

Broodschrijver

Schrijvers die kunnen leven van hun beroep worden ook wel broodschrijvers genoemd. Er is waarschijnlijk geen direct verband met de woorden broodletter en broodtekst, maar wel met de uitdrukking je brood verdienen; dat doen die schrijvers tenslotte met hun werk.Vroeger was de titel broodschrijver overigens niet zo positief. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal omschrijft het als een ‘schimpnaam’ voor iemand die alleen schrijft voor het geld en daarom vluchtige boeken maakt. Geen schrijver van hoogstaande literatuur dus.

Ga naar de inhoud