Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Woordbaak

Waarom noemen we een ‘stoep’ ook ’trottoir’?

Soms bestaan er meerdere woorden voor dezelfde betekenis. Deze synoniemen ontstaan vaak los van elkaar. Ze komen voort uit het contact tussen verschillende volken en talen, via leenwoorden. Oudere leenwoorden worden meestal door nieuwe verdrongen. Maar ze kunnen ook naast elkaar blijven bestaan. Zoals stoep en trottoir.

Stoep is afgeleid van het werkwoord stappen. In de middeleeuwse steden lag de ingang van de wat duurdere huizen meestal een stukje boven het straatniveau. Om naar binnen te kunnen vanaf de straat moest je dan een stoep op: een stenen opstapje van een of meer treden. Een stoep is dus iets waar je letterlijk óp stapt.

Stoep wordt openbaar

Trottoir verschijnt aan het einde van de 18e eeuw in onze taal, geleend uit het Frans. Trottoir is een afleiding van trotter, dat ‘lopen’ betekent. Het woord verwijst naar het gedeelte van de weg waar je op mag lopen. Meestal is het trottoir ten opzichte van de weg iets verhoogd. Net zoals de middeleeuwse opstapjes naar deftige huizen: de stoep. In de loop van de 19e eeuw vervaagde het onderscheid tussen de twee. Tegenwoordig gebruiken we stoep en trottoir nog steeds door elkaar.

Ga naar de inhoud