Vanwege een serververhuizing in het datacenter van de Universiteit Leiden is ivdnt.org op 27 november 2024 tijdelijk niet bereikbaar.
Onze excuses voor het ongemak!

Categorieën
Woordbaak

Wat heeft ‘radler’ met fietsers te maken?

Met deze zomerse temperaturen en de Tour de France in het vooruitzicht wordt er op de terrassen veel radler geschonken: een verfrissend drankje dat bestaat uit een mix van bier en frisdrank. In het Duits betekent de naam letterlijk ‘fietser’. Heeft radler ook echt met fietsers te maken?

Ja, het werd ongeveer honderd jaar geleden voor het eerst geschonken in Beieren, een heuvelachtige streek in Duitsland waar al heel lang veel fietsers komen. Kroegeigenaar Franz Xaver Kugler zou het drankje noodgedwongen uitgevonden hebben, toen hij op een zonnige zomerdag in 1922 in zijn café veel wielertoeristen over de vloer kreeg. Ze deden mee aan een fietstocht met in totaal zo’n 13.000 deelnemers. Door de toestroom aan dorstige wielrenners dreigde zijn biervoorraad op te raken. Kugler mixte het bier daarom met bruisend citroenwater en presenteerde dat als een specialiteit aan zijn klanten: “speciaal voor de fietsers”. Vervolgens noemde hij dat drankje dan ook Radler.

Shandy

Het is een mooi verhaal dat vaak verteld wordt, maar of het echt gebeurd is weten we niet zeker. We weten wel dat het mengsel van bier en limonade rond 1900 ontstond. Britse militairen zouden toen al iets soortgelijks drinken en noemden het ‘shandy’. Vanaf de twintigste eeuw verspreidde het drankje zich onder de naam Radler vanuit Zuid-Duitsland. Het was van oudsher geliefd onder fietsers vanwege de verfrissende werking en het lage alcoholpercentage. In 2013 werd radler voor het eerst in Nederland (Amstel) en België (Maes) geïntroduceerd. De dorstlesser sloeg aan en inmiddels zijn er naast de originele citroenvariant ook radlers in andere smaken zoals grapefruit, sinaasappel, mandarijn en appel.

Ga naar de inhoud