Categorieën
Woordbaak

Wat is er bruin aan een bruin café?

De werkweek duurt nog wel even, maar je hebt alvast iets om naar uit te kijken, want je vrienden hebben je net uitgenodigd voor een gezellige vrijdagavond in die bruine kroeg op de hoek. Maar wat is er dan zo bruin aan dat café?

Bij een bruin café denk je direct aan een authentiek café met een verhaal, zo’n traditionele, ouderwets ingerichte kroeg met schaarse verlichting en veel donkerbruin hout. Er hangt een intieme sfeer, een gevoel van huiselijke gezelligheid en geborgenheid. De bruine kroeg heeft zijn naam inderdaad te danken aan al dat donkere en rokerige. En vaak zijn het behang en de gordijnen van zo’n café ook letterlijk bruin geworden door de rook.

Huiskamercafé

In het begin van de 19e eeuw ontstond een nieuw fenomeen: mensen richtten een kamer van hun huis in als huiskamercafeetje. Vaak werd hiervoor de piepkleine voorkamer gebruikt. Een gezin kon zo zijn beperkte inkomen aanvullen met wat extra centen. In Vlaanderen was er tegen het einde van de 19e eeuw in één op de zes huizen zo’n huiskamercafé te vinden. In Nederland werd in diezelfde periode (1881) echter al een wet ingevoerd die een dure vergunning voor cafés vereiste. In België gebeurde dat pas in 1919, waarna ook daar de huiskamercafeetjes stilaan verdwenen.

Retro accessoires

Bruine kroegen zijn nooit uit het straatbeeld verdwenen, ondanks de komst van hippe horecazaken en trendy lounge- en cocktailbars. De laatste jaren zijn ze zelfs weer in opmars: de rustieke cafeetjes met een oude cementtegelvloer en een houtkachel. Aan de muren zie je een retro wielertruitje, enkele oubollige lampjes en zelfs een heuse spaarkas. Een ouderwets kleedje op tafel en wat sanseveria’s op de vensterbank maken het af. Misschien hangen er zelfs droge worsten boven de toog, naast de bel die het volgende rondje of tournée générale inluidt. Het lijkt alsof de tijd er is blijven stilstaan.

Ga naar de inhoud