Categorieën
Nieuw woord van de week Woorden van de week

buurthempie

Voetbalcore.

wijd oranje hesje met achterop een buurtnaam of plaatsnaam dat klanten van supermarkt PLUS bij inlevering van een volle spaarkaart kunnen kopen en dat ze bij EK-voetbalwedstrijden kunnen aantrekken om te laten zien dat ze supporter zijn van het Nederlands elftal

Als Oranje meespeelt in een EK of WK valt er voor bedrijven een hoop geld te verdienen. Ook voor het aanstaande EK in Duitsland zijn er weer allerlei voetbalreclamecampagnes afgetrapt. “De juichspencer, het buurthempie en spelerskaarten: supermarkten, biermerken en andere bedrijven duiken weer vol op de EK-golf. De kosten zijn hoog, maar er zijn dan ook tientallen miljoenen te verdienen – áls Oranje presteert, althans,” schrijft RTL Nieuws. Het buurthempie (of Buurthempie, zoals supermarktketen PLUS het spelt) refereert aan het hempie uit het voetballied ‘Hup Holland Hup’: “Laat de leeuw niet in zijn hempie staan!” Het ‘buurt’ uit buurthempie slaat op de naam van de buurt of plaats van een supermarkt die op de rug staat gedrukt. De naam lijkt kopers ook aan te moedigen om van elke EK-wedstrijd een buurtfeest te maken (waarbij veel bier en snacks uit de buurtsupermarkt worden genuttigd).

Foto door Roel van Deursen via Wikimedia Commons

Het oranje ‘hempie’ van PLUS heeft uiterlijk veel weg van het kledingstuk dat de Jumbo dit jaar uit de kast heeft getrokken: de juichspencer. Een spencer is een ‘trui zonder mouwen en kraag die meestal door mannen wordt gedragen over een overhemd of blouse heen’. Merkwaardig dus, deze keurig-ouderwetse benaming voor een mouwloos reclamehesje dat je door het binnenstebuiten te keren in een boodschappentas kunt veranderen. De juichspencer figureerde ook al in een Jumbocampagne die twee jaar geleden flopte bij het WK in Qatar. De hossende bouwvakkers uit het reclamefilmpje vielen bepaald niet in de smaak, gezien de nogal beroerde arbeidsomstandigheden van de bouwvakkers van de voetbalstadions. Eerder kwam de Jumbo al met een juichpak (2014) en een juichcape (2016). De Albert Heijn laat zijn klanten ook graag juichen en zet dit jaar o.a. in op de juichhamster, die je als een diadeem op je hoofd kunt zetten. Hopelijk valt er de komende voetbalmaand ook daadwerkelijk iets te juichen. Wat er ook gebeurt: “Trek het beessie geen pantoffels aan!”

Bronnen:
RTL Nieuws, 6 juni 2024
De Gelderlander, 6 juni 2024
Algemeen Dagblad, 22 mei 2024