Het Corpus Middelnederlands is een verzameling rijm- en prozateksten in het Middelnederlands uit de periode 1300-1550. Het bevat klassiekers als de Beatrijs, de Reynaert, de abele spelen, de verhalen rond koning Arthur en rond Karel de Grote, alle teksten uit het befaamde Gruuthuse-handschrift (met het Egidiuslied), maar ook veel van de wat minder bekende of minder onderzochte teksten, zoals prozabewerkingen van de ridderverhalen op rijm (de zogenoemde ‘volksboeken’), liedverzamelingen zoals het Antwerps Liedboek, diverse Bijbelvertalingen, heiligenlevens, gebedenboeken, kronieken, en allerlei religieuze, didactische en wetenschappelijke traktaten, geneeskundige handleidingen en recepten.
Het corpus is samengesteld op basis van overwegend kritische tekstedities: wetenschappelijk verantwoorde gedrukte uitgaven. Het wordt op termijn verrijkt met woordsoort en lemma om het beter doorzoekbaar te maken.
Bronnen voor het corpus
De voornaamste bron van dit corpus zijn de rijm- en prozateksten van de cd-rom Middelnederlands, eind 1998 verschenen bij de Vlaamse Standaard Uitgeverij en de Nederlandse Sdu. (De teksten op de cd-rom die van het Corpus Gysseling kwamen, zijn niet in dit corpus opgenomen, maar in het Corpus Gysseling.)
Versie 2.0
In versie 2.0 van het Corpus Middelnederlands is aan deze bronteksten een aantal artesteksten toegevoegd, non-fictionele teksten die op een praktische manier informatie geven over wetenschap, gezondheid en techniek. Hiertoe behoren onder meer het Hattemse handschrift (C5) en Van der proprieteyten der dinghen van Bartholomeus Anglicus – beide uitgegeven en ter beschikking gesteld door de Werkgroep Middelnederlandse Artesliteratuur (WEMAL) – en de Circa instans en de Trotula.