Taaltechnologie voor blinden

Taal- en spraaktechnologie (TST) voor mensen met een visuele beperking is het centrale thema van het decembernummer van DIXIT, het vakblad voor de TST-sector. Vincent Vandeghinste en Frieda Steurs schreven voor deze editie een artikel over de bijdrage die het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) kan leveren.

Catia Cucchiarini van de Taalunie werd door DIXIT gevraagd als gastredacteur voor een editie waarin aan de hand van getuigenissen van ontwikkelaars, ervaringsdeskundigen en andere specialisten bekeken wordt hoe Nederlandstalige TST kan bijdragen aan een volwaardige deelname aan de samenleving van mensen met een visuele beperking en andere doelgroepen. Het themanummer geeft een indruk van wat nu al beschikbaar is, wat ons binnenkort te wachten staat en wat er op lange termijn mogelijk zal zijn.

Rol van het INT

In hun artikel schrijven Vincent Vandeghinste en Frieda Steurs dat het INT alle informatie op www.ivdnt.org zo toegankelijk wil mogelijk maken. Onder andere door voor elke afbeelding een bijschrift, voor elk audiobestand een transcriptie of beschrijving en voor elke video een beschrijving van de inhoud te geven, zodat bijvoorbeeld ReadSpeaker text-to-speech, hiermee om kan gaan. "We denken ook aan automatisch bijschriften genereren bij plaatjes (caption generation). Hierbij kunnen we gebruik maken van bijvoorbeeld de COCO-dataset (http://cocodataset.org/). Meer dan 300.000 foto’s van dagelijkse scènes worden beschreven in korte Engelstalige zinnetjes, met verschillende beschrijvingen per zin."

Gratis exemplaar

Het hele artikel kunt u lezen in de nieuwe editie van DIXIT, die deze maand verschijnt. U kunt een gratis exemplaar aanvragen door uw adresgegevens in te vullen via dit formulier op de website van de Taalunie. Het themanummer verschijnt daarnaast ook in braille en is binnenkort te downloaden van de website van NOTaS.

Op deze website maken wij gebruik van cookies.