Medisch onderzoek op DRONGO

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober 2019 vindt het DRONGO talenfestival plaats op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bij het lab van het Instituut voor de Nederlandse Taal kunt u onder andere meedoen met Taalradar: een medisch onderzoek.

Weet u wat een suppo is? Hoe heet een achillespees in medische taal en wat is eigenlijk het verschil tussen een bacterie en een virus? In Taalradar, een crowdsourcingplatform ontwikkeld binnen het Europese project enetCollect, verzamelt het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) input van het publiek over medisch jargon. Welke zorgtermen zijn algemeen bekend en welke hebben meer uitleg nodig? Het INT beschrijft de hedendaagse woordenschat in het Algemeen Nederlands Woordenboek en onderzoekt op dit moment welke medische termen van belang zijn om op te nemen. Daar hebben we uw hulp bij nodig! Kom naar ons lab op het DRONGO talenfestival en doe mee met ons medische onderzoek. Voor alle deelnemers hebben we na afloop een klein presentje.

Dialecten

Naast Taalradar kunt u in ons lab ook kennismaken met dialectloket, een website waarin taalvariatie centraal staat. Op deze website kunt u allerlei achtergrondinformatie vinden, maar ook links naar verschillende dialectprojecten. U kunt meedoen aan een test waarin tien personen uit verschillende regio’s enkele zinnen laten horen. Aan de UGent en het INT wordt gewerkt aan een database van de dialectwoordenschat van het zuidelijk- Nederlands. Samen met de Radboud Universiteit worden de regionale woordenboeken van het Vlaams, het Brabants en het Limburgs aan elkaar gekoppeld om meer onderzoek te kunnen doen en hier tonen we de eerste resultaten.

Op deze website maken wij gebruik van cookies.