Waar komt de naam 'aubergine' vandaan?

Tanneke Schoonheim

Geen moussaka of ratatouille zonder aubergine: een belangrijk ingrediënt in de exotische keuken. In Amerika heet de groente egg plant. Waarom zeggen wij aubergine?

aubergine

garlandcannon - CC BY 2.0

De naam aubergine namen we over uit het Frans. De Arabische Moren brachten in de middeleeuwen de groente die ze al-badinjan noemden naar Spanje, waar het in het Catalaans alberginia werd. De Fransen maakten er op hun beurt aubergine van en zo kwam het naar België en Nederland. De oorspronkelijke betekenis in het Sanskriet – waar het Arabische badinjan op gebaseerd is - was 'plant tegen scheten'. Handig om te weten als je teveel bruine bonen hebt gegeten.

Melanzaan, eierplant & dolappel

In de loop van de tijd had de aubergine ook andere namen waaronder melanzaan en eierplant. Melanzaan is een Italiaanse verbastering van badinjan onder invloed van mela 'appel'. In Noord-Europa werd het woord geherinterpreteerd als mala insana 'gekke of gekmakende appels', waardoor heel vroeger ook dolappel werd gebruikt. De naam eierplant is makkelijker te herleiden; het is gebaseerd op de vorm van de groente. Hoewel deze naam nog steeds zowel in Nederland als in Vlaanderen voorkomt, is aubergine inmiddels het meest gebruikte woord.

 

Op deze website maken wij gebruik van cookies.