Categorieën
Woordbaak

Waar komt de naam ‘arretjescake’ vandaan?

Arretjescake is een soort chocoladecake die je niet hoeft te bakken. De koude cake bestaat uit een mix van biscuit, boter, suiker, eieren en cacao, en moet opstijven in de koelkast. Waar komt de naam voor de cake vandaan?

Lantaarnplaatjes van Arretje Nof. MuseonCC BY 3.0

Arretjescake is genoemd naar Arretje Nof: een stripfiguurtje dat rond 1930 werd gebruikt in reclamecampagnes van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft – het huidige Calvé. De NOF werd in 1883 opgericht om olie uit aardnoten (pinda’s) te produceren en was in eerste instantie vooral bekend om de Delftsche slaolie. In de jaren 30 maakte het bedrijf ook Delfia, een soort frituurvet, en een margarinesoort die Delfrite heette. Ter promotie van die producten bracht de fabriek een gratis receptenboekje uit. Een van de recepten was cake van Arretje oftewel ‘Arretje Cake’, dat met zowel Delfia als Delfrite gemaakt kon worden.

Arretje Nof

Schrijver en illustrator Johan Fabricius bedacht Arretje Nof in 1926. In opdracht van de oliefabrikant maakte Fabricius een vijfdelige boekjesreeks genaamd De wondere avonturen van Arretje Nof. De uit Bagdad afkomstige Arretje, een Aladdin-achtig figuurtje met een tulband en pofbroek, beleefde daarin van alles en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Zijn achternaam is gelijk aan het handelsmerk NOF, en volgens een krantenadvertentie uit 1926 is zijn voornaam ontleend aan de grondstof arachide: de nootjes waaruit de vetstoffen werden gemaakt. Het zou ook nog kunnen dat zijn Arabische afkomst meespeelde.

Wapenbonnen

De boekjes van Arretje Nof waren niet in de winkel te koop. In 1926 en 1927 konden consumenten de reeks bij elkaar sparen met zogenaamde NOF-wapenbonnen: zegeltjes met het bedrijfslogo die op de verpakkingen zaten van onder andere Delftsche slaolie, Delfia en Delfrite. De boekjes waren in die tijd enorm populair. Vanwege het grote succes werd in de jaren 50 een nieuwe serie van Arretje Nof  uitgebracht, maar dit keer in een uitgave van Toonder Studio’s.

Ga naar de inhoud